Erlend Osnes er et navn fans av frekk, freidig og fandenivoldsk komikk snarest bør notere seg.

Han gjør suksess som radioprater i statskanalen, han stod for et av de få settene som virkelig var verdt å se i årets sesong av «Latter Live», og han spiller soloshowet «Av familiære årsaker» for fulle hus, senest på Blæst onsdag kveld.

Osnes er en herlig frittalende nordlending. Han spøker om en oppvekst uten en farsfigur, om å ønske å få sultne blikk fra homofile, om å tape krangler på tekniske feil, om å blande omsorg og seksualitet, og om å være katastrofalt dårlig på å drikke.

Relasjoner er en rød tråd i «Av familiære årsaker», om hvordan vi kan ødelegge dem ved å rettferdiggjøre skral oppførsel med at det var alkohol inne i bildet, eller ved å ikke lytte på hverandre.

Her kan jula bli feiret med brennevin og bitterhet, et fylleslag kan ende i at man bæres naken på gullstol foran bestemor, mor og hennes nye naboer, og et barn blir dumpet av sin egen far.

«Av familiære årsaker» er en slektning av Ronny Torsteinsens «Sorry mamma» og Trine Lise Olsens «Æ har rætt», men alvoret er mer en undertone enn et virkemiddel. Alvoret formidles med vitser.

Osnes holder seg selv og sine opplevelser opp som et speil mot publikum. Han gjør det med «kjærleik», slik det står risset inn med blekk på nevene hans.

For uansett hva vi har opplevd, hvordan vi har det i samspillet med de vi er eller prøver å være glade i, og hvordan vi kan rote det til her i livet for oss selv eller andre, gjelder det å hente det mest positive ut av livet, gjøre det beste ut av det, som Osnes sier i showet.

Kjærleik, rett og slett.

Osnes er en historieforteller av rang. Leveringen sitter så godt at man kunne banne på at han bare prater i vei. Tekstene er særdeles morsomme.

Onsdag kveld lugget det riktignok et par steder. I en tekst om homseporno går ikke Osnes så inn i situasjonen og gutser som han burde. Det er som om han nøler. Dermed blir overgangen til neste bit like hard som blåfilmen han ser etter å ha trykket på gayknappen på YouPorn.

Han henter det inn. Resten av showet sitter som et skudd.

Med «Av familiære årsaker» tar Osnes et langt steg opp mot humorstjernehimmelen.

I april skal årets komipriser deles ut. Vi får håpe juryen har ham blant de nominerte til prisen for årets gjennombrudd. Ellers bør Komiprisen snarest få hodet ut av sin egen oslogryte nederst på ryggen. Noe annet ville være en skandale.

For «Av familiære årsaker» er virkelig et komisk gjennombrudd.

Anmeldt av Anders Holstad Lilleng

foto
Foto: ANDERS HOLSTAD LILLENG