Forslagene til kandidateter for hedersprisen kommer stadig inn. Fristen for å sende inn ditt forslag er fredag 13. november, ved midnatt.

På lista over navn fra kulturlivet finner vi blant annet konsertarrangør Stein Vanebo, «for endelig har noen klart det umulige ... å arrangere mektige konserter i Trondheim», som en innsender skriver. Sammen med Trondheim Concerts arrangerte han i sommer konserter med Mark Knopfler, Roxette, Nightwish, Highasakite og Röyksopp.

Mange skrøt av arenaen på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, og tar til orde for å hedre museumsdirektør Torunn Herje som åpnet museumsfasilitetene for storkonserter. En annen innsender mener at det for lengst gifteklare paret Anette Thommesen og Jørgen Ottesen, som har utsatt planlagte Sverresborg-bryllup to ganger på grunn av Åge Aleksandersen og Elton John-konserter, fortjener prisen.

Rosenborgs seriegull denne sesongen, og mulige cup-gull senere i november, engasjerer mange. Flere av RBK-spillerne foreslås som kandidater til hedersprisen, og ikke minst trener Kåre Ingebrigtsen.

Slaget om trønderkulturen

En annen gjeng som har hatt god nytte av folkemuseet er trioen Kyrre Havdal, Olve Løseth og Mads Bones. I sommer satte de for andre gang opp «Slaget på Testiklestad» og flere innsendere peker på at de har beriket trøndersk teaterpublikum med et allsidig og grensesprengende repertoar, også inkludert deres versjon av «Nøtteknekkeren» som spilles på Trøndelag Teater nå. Mens Testiklestad-skaperne leker med trønderske kulturuttrykk på friluftsscenen, ble det mer alvor da regissør Nina Wester nylig stilte seg kritisk til dyrkingen av trønderrocken i regionens kulturliv. «Hun har hatt mot til å stille kritiske spørsmål om trønderkulturen og skapt reaksjoner og debatt jeg mener bidrar til å bevisstgjøre alle om helheten og mangfoldet i det trønderske kulturlivet», skriver en forslagsstiller.

Tidligere har vi skrevet om at mange foreslår gode hjelpere og frivillige som blant annet Tina Marie Asphaug i hjelpeorganisasjonen Amadia til hedersprisen.

Metal, blues og forsvar

Blant kulturarrangørene som trekkes frem finner vi også Jan Engen som i mange år har arrangert Nidaros bluesfestival og Jan Roger Pettersen som driver Zone booking og arrangerer konserter innen progrock og metal i Trondheim.

Luftforsvarets musikkorps står i fare for å bli nedlagt. De standhaftige kulturleverandørene fremheves fordi de «holder konserter under mottoet «ingen sjanger er oss ukjent» og bidrar til at det sivile publikum får oppleve alle typer konserter. Å hedre korpset som årets trønder vil være en anerkjennelse for deres arbeid og en pådriver for å beholde en viktig trøndersk kulturaktør på trøndersk jord. Ikke flytt kulturen vår til Oslo!».

Mange er glad i våre trønderske idrettstutøvere, og blant forslagene finner vi også Marit Bjørgen og Petter Northug.

Kultband og gjennombrudd

På artistfronten foreslås både unge lovende FOG, som har rukket mye på kort tid, og Motorpsycho som må sies å ha gjort særdeles mye over ganske lang tid. I år feirer de 25 år som band, og det hele er manifestert i utstillingen som er viet bandet på Rockheim om dagen. «Et kultband som få kjenner til i Norge, men de spiller opp til tre utsolgte konserter i Trondheim på rad, og turnerer hyppig i land som Tyskland, Nederland og Italia», skriver innsenderen. Også rocknestor Åge Aleksandersen står på forslagslisten.

Det meste går veien for Astrid Smeplass fra Rennebu om dagen, og denne uka ble det kjent at hun er av artistene på neste års Pstereofestival. Flere mener også hun er god nok til å bli Årets trønder. 19-åringen «er godt i gang med å slå igjennom som internasjonal artist, noe svært få norske klarer», skriver forslagsstilleren.

En som definitivt har gjort det godt internasjonalt er produsent og låtskriver Mikkel Storleer Eriksen i produsentduoen Stargate. «Er det noen som har satt Trondheim på kartet musikkmessig verden over, så er det ham», mener innsenderen.

Kor-enere

Mange synger i kor, og Trøndelag har en rekke dyktige utøvere. Nestoren Norunn Illevold Giske er foreslått til hedersprisen. Hun fylte 80 år i vår, og har gjennom 50 år satt sitt preg på trøndersk musikkliv. Kollega Tove Ramlo-Ystad og hennes Cantus trekkes også frem, spesielt for deres medvirkning på lydsporet til den populære Disney-filmen «Frost». Komponist Frode Fjellheim er også en naturlig vinner av årets trønder, mener en annen innsender.

Tv-personlighet Alf Tande-Petersen foreslås fordi «han er en trønder i egen klasse. En ener for vår trønderhovedstad. En person som bør hedres for den han er», mens programleder og humorist Klaus Sonstad foreslås rett og slett fordi «han e kul!».

Det er sjette gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen, og det har allerede kommet inn en solid liste navn over folk som har markert positivt på en eller annen måte i løpet av året som har gått.En jury velger ut fem kandidater ut fra forslagene som kommer inn fra våre lesere og lyttere. Når kandidatene er klare, blir det opp til trønderne å stemme frem den kandidaten de mener fortjener prisen.

Prisen for 2015 deles ut under den tradisjonsrike Nyttårskonserten i Olavshallen fredag 8. januar 2016.

Hvem synes du fortjener prisen? Skriv inn ditt forslag feltet øverst i artikkelen. NB: Selve avstemmingen starter først når juryen har plukket ut de nominerte.

Årets trønder? Motorpsycho Foto: Mari Vold
Årets trønder? Stein Vanebo Foto: Morten Antonsen
Årets trønder? Torunn Herje Foto: Christine Schefte
Årets trønder? Anette Thommesen og Jørgen Ottesen Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Årets trønder? Astrid Smeplass Foto: cci, Adresseavisen
Årets trønder? FOG Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Årets trønder? Luftforsvarets Musikkorps Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Årets trønder? Norunn Illevold Giske Foto: Terje Visnes, Adresseavisen
Årets trønder? Cantus Foto: Tone Mørkved