- Statsråden har vært veldig tydelig budsjettforliket; Rock City er ikke lenger et nasjonalt senter. Da må staten ta ansvar å gi Rock City et nytt mandat, sier Bjørn Kristian Engen, fylkesleder i Nord-Trøndelag Arbeiderparti.

Sammen med styremedlem Marit Haukø skriver Engen i dag et åpent brev der han kritiserer regjeringen for å løpe fra sitt ansvar.

Statens involvering var utløsende

Etter budsjettforhandlingene som ble avsluttet i forrige uke ble det klart at Rock City i Namsos ikke får noe ekstra. Rock City ble kuttet fra ca 6 millioner i statlig støtte til 1,9 millioner og med utsikter til å bli strøket av statsbudsjettet innen to år.

Rock City har i dag mindre enn fire årsverk og store husleieutgifter.

Engen mener at den statlige støtten til Rock City var avgjørende for at Namsos kommunes satsing på senteret, og at ansvaret nå skyves over på Namsos kommune.

Overlater regninga til innbyggerne

- Det er dramatisk at regjeringa og Stortingets flertall med dette løper fra sitt ansvar for Rock City, og overlater regninga til innbyggerne i Namsos, skriver Engen og Haukø.

De oppfordrer partiene på Stortinget til å vurdere tre endringer i den videre budsjettbehandlingen:

  1. At statstilskuddet for Rock City økes med 2,1 mill til totalt 4 mill. kroner.

  2. Dersom statstilskuddet økes, ber Nord-Trøndelag Arbeiderparti om at intensjonen om å avvikle tilskuddet i 2016 avvises.

  3. Rock City bør gis et nytt mandat, som er mer i tråd med bransjens behov samt hva tildelte midler tillater.

- Staten moralsk ansvarlig

Engen mener Staten har et moralsk ansvar for de økonomiske konsekvensene det medfører hvis Rock City havarerer.

- Det er prinsipielt uheldig at foretak som igangsettes på nasjonale mandat, via vedtak i Stortinget, kan endres av neste regjering og slik helt endre forutsetningene for videre drift. Det er vesentlig at det er forutsigbarhet i de økonomiske rammene rundt slike etableringer. Dette må Stortinget og regjeringa ta ansvar for, skriver Engen og Haukø.

Ny retning og dimensjonering

- Hvilke konsekvenser vil det få for Namsos vil Rock City må legges ned?

- Jeg ønsker ikke å ha fokuset på det. Det er fremdeles håp og muligheter som vi vil jobbe mot, sier Engen, som ikke har gitt opp håpet opp om å redde Rock City.

- Det er en alvorlig situasjon for Rock City. Staten har stengt kranene, og da må de på et vis ta sitt ansvar. Det er viktig at Rock City får et mandat som angir en retning og en ny dimensjonering av prosjektet, sier han.