- Det er noen veldig viktige mennesker her i kveld - mamma og pappa, sa Astrid S da hun ble kåret til Årets nykommer under Spellemannprisen.

-Tusen takk for at dere sa ja da jeg var 17 år og ville slutte på skolen og satse på musikken. Uten plan og plateselskap, men dere kjørte meg nedover med flyttelasset. Dere skal få en god klem, sa artisten fra Rennebu i takketalen.

Årets gjeveste hederspris gikk til Arve Tellefsen, som noe overraskende hadde forlatt lokalet da prisen ble delt ut.

Tenåringsbrødrene Marcus og Martinus vant «Årets Spellemann»-trofeet etter et utrolig år, heller ikke de tilstede i salen under utdelingen.

Highasakites andre

Blant de andre vinnerne finner vi Highasakite i klassen «Årets popgruppe» med albumet «Camp Echo». Bandet ble startet som duo i Trondheim i 2011, og har siden vokst til å bli en av Norges mest populære band og største popeksporter.

– Dette var utrolig stor sats! Vi må takke alle som har kommet på konsertene våre. Vi setter stor pris på dere, sa kayboardist Marte Eberson i takketalen fra scenen. Bandet vant også samme pris for forgjengeren «Silent Treatment».

Fiolinist Gjermund Larsen fra Verdal vant ikke pris i klassen for folkemusikk, men hans Gjermund Larsen Trio tok til gjengjeld hjem den sjangeråpne «Tonos komponistpris» for plata «Salmeklang».

- Hadde dempet forventingene

Trondheimsolistene tar også med seg en Spellemannpris hjem til Trondheim - de vinner klassisk-prisen for «Reflections», et album spilt inn i Selbu kirke med musikk av Benjamin Britten, Ralph Vaughan Williams og Igor Stravinsky. Dette er Trondheimsolistenes tredje Spellemannpris.

- Overraskende og veldig, veldig artig, sier Steinar Larsen, daglig leder i Trondheimsolistene, som sammen med kunstnerisk leder Øyvind Gimse og albumets produsent Morten Lindberg inntar et mellommåltid på en av Oslos storkiosker mellom Spellemann-avdelingene.

- Vi hadde jo egentlig dempet forventningene noe, det var sterk konkurranse mot blant andre Vilde Frang og Christian Ihle Hadland. Det var derfor ekstra artig å vinne. Så er det den siste innspillingen med Øyvind Gimse som kunstnerisk leder, og sånn sett en veldig fin markering, mener Larsen.

Henger fortsatt høyt

Selv om orkesteret har vunnet to priser tidligere - og ikke minst høstet hele ti Grammy-nominasjoner, er det fortsatt gjevt å vinne en Spellemann.

- Lista legges høyere og høyere og det er større og større bredde i norsk musikkliv. At vi nå er blant de som har fått flest priser i Norge, er god uttelling og gjør at det er hyggelig å gå på jobb, mener Larsen.

Han er ekstra stolt over at nettopp «Reflections» blir verdsatt.

- Jeg mener det er en flott totalpakke, fra musikken som er valgt og lydbildet fra Selbu kirke, til coveret med 25 sider illustrert av Håkon Gullvåg. Alle våre nominerte album er spilt inn i Selbu, men vi har utfordret mer og mer for hver gang. Jeg tror folk merker det er et uttrykk som ikke stivner, men som fortsetter og fortsetter, sier Steinar Larsen.

Disse har vunnet pris

Det betyr at det ikke ble pris til de trønderske nominerte Come Shine med KORK, Mats Eilertsen, Moskus (alle jazz), Trondheim Voices og Maja S. K. Ratkje (samtidsmusikk), Bård Ingebrigtsen (produsent) eller Stian Westerhus (åpen klasse).

Foreløpig liste over vinnere:

Årets spellemann: Marcus og Martinus

Årets album: Karpe Diem - «Heisann Montebello»

Årets musikkvideo: Aurora - «I Went To Far»

Årets produsent: Cashmere Cat

Årets tekstforfatter: Cezinando - «Barn av Europa»

Årets nykommer og Gramostipend: Astrid S

Tonos komponistpris: Gjermund Larsen Trio - «Salmeklang»

Årets låt: Alan Walker - «Faded»

Fra del én:

Popgruppe: Highasakite - «Camp Echo»

Rock: Kvelertak - «Nattesfred»

Klassisk: TrondheimsSolistene - «Reflections»

Blues: MK’s Marvellous Medicine – «MK’s Marvellous Medicine»

Indie: The Switch – «The Switch Album»

Urban: Karpe Diem – «Heisann Montebello»

Viser: Frida Ånnevik - «Her bor»

Folkemusikk: Anders Røine - «Kristine Valdresdatter»

Danseband: Torgeir og Kjendisene - «En runde til»

Samtid: Ensemble neoN - «neoN»

Barnemusikk: Superbarna - «Hipp Hurra»

Elektronika: Biosphere - « Departed Glories»

Åpen Klasse: Susanna - «Triangle»

Jazz: Nils Petter Molvær - «Buoyancy»

Popsolist: AURORA - «All My Demons»

Metal: Okkultokrati - «Rasberry Dawn»

Country: Darling West - «Vinyl and a heartache»

Del to av showet går live klokken 20.55 på NRK1. I den direktesendte delen av showet skal det deles ut ni sjangerfrie priser.

Der utropes vinnerne av blant andre klassene Årets låt, Årets album, Åres nykommer, Årets musikkvideo og Årets tekstforfatter.

Vokalist Ingrid Helene Håvik og resten av Highasakite takket publikummet sitt da de vant Spellemannpris i klassen for beste popgruppe. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Kunstnerisk leder Øyvind Gimse takker for Spellemannpris i klassisk-kategorien som ble tildelt Trondheimsolistene for albumet «Reflections».