Fredag kveld slapp Feminalen programmet for sitt andre år.

Festivalen beskriver seg selv som en musikkfestival som ønsker å skape rom for debatt og løfte frem dyktige kvinnelige artister. Feminalens første år ble betegnet som en suksess, med svært godt besøkte debatter og konserter på Rockheim.

LES PÅ PLUSS: Festivaldebut over forventning

Fortsatt skjevfordeling

Pressesjef Ragni Nergård forteller at det fortsatt er behov for en festival som Feminalen.

- Det er en forbedring, men fortsatt ser vi på tallene at det er en skjevfordeling mellom kvinner og menn på og bak scenen. For å få flere kvinner til å jobbe med musikk, både som artist og i apparatet rundt, må man gjøre noe aktivt og røske opp i gamle strukturer, sier Nergård.

Festivalen vil, som i fjor, bestå av konserter, debatter og klubbkonsepter. I tillegg vil den i samarbeid med Trondheim Dokumentarfestival, arrangere filmsøndag med filmen «The Punk Singer» og dermed utvide fra to til tre dager.

Urban rød tråd

En rød tråd i årets program er artister på vei opp - med et spesielt blikk på urbanmusikken. En av paneldebattene tar opp den nær totale mangelen på kvinner i trøndersk hiphop, mens det blir konserter med Izabell (kåret til Norges beste kvinnelige rapper av NRK P3), soul/r&b-artisten Miss Tati fra Bergen samt den svenske rapperen Cleo, som er en del av kvinnekollektivet Femtastic. Kollektivet, som jobber for å tilrettelegge for unge jenter innen urban-musikken, kommer også for å holde et innlegg i forbindelse med paneldebatten.

Nergård forteller at festivalen også vil ha et sterkere lokalt preg enn i fjor, med flere trondheimsartister. Vi får høre konserter med Marie Denise, som også spilte under Pstereofestivalen, plateaktuelle Anja Skybakmoen, kritikerfavoritten Kari Harneshaug samt stjerneskuddet ARY, som denne uke ble valgt ut av P3 til å representere Norge under Europas største bransjetreff, Eurosonic i Nederland.

Det blir også debatt om utdanning og nettverk i musikkbransjen.

Feminalens konsertprogram:

Fredag:

Marie Denise

Anja Skybakmoen

Miss Tati

Lørdag:

Kari Harneshaug

Izabell

ARY

Cleo

ARY fra Trondheim ble denne uka plukket ut som P3s representant under Eurosonic i Nederland, men den 14. november står hun på scenen under Feminalen. Foto: OLAV STUBBERUD