- Det er helt utrolig, folk kjøper jo ikke plater eller cd-er lenger, men jeg har forhåndssolgt 3000. Det er snart gullplate, det, sier han fornøyd.

Oppdaget i Drammen

Søndag har Børge Pedersen fra Trondheim release på sin nyeste plate, Nåde mæ. Men det skjer ikke i hjembyen, selv om både produsent Skjalg Raaen og nesten alle musikerne som har bidratt til cd-en bor her.

- Jeg har samarbeidet i flere år med Kirkens bymisjon, og hatt konserter både i Kongsberg kirke og Bragernes kirke. Da jeg spilte i Drammen i fjor, satt Ole Fevang, som driver med eiendom, i publikum. Han ble veldig betatt, vi kom i prat, og det endte med at han ønsket å finansiere drømmeprosjektet mitt - en cd med salmer.

Børge insisterte på at Skjalg Raaen skulle være produsent, og slik ble det.

- Skjalg er jo nesten litt pappa'n min. Han tar meg i ørene og sørger for at jeg skjerper meg når det trengs. Vi kjenner hverandre, humrer han.

Derfor skal vi ha release i Filadelfiakirken i Drammen nå på søndag.

Salmenes ti på topp

Børge har samarbeidet med Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen i mange år, mange har hørt Levd liv-konsertene med Betty Stjernen og Elias Akselsen. Han har gitt ut flere plater, og er særlig kjent for sine tolkninger av Cornelis Vreeswijk på trøndersk. Nå står salmene for tur.

- Jeg elsker å synge salmer, og vi har et skattkammer å velge fra. Skjalg og jeg fant fram til de tjue mest spilte, deretter silte vi unna til vi satt igjen med vår egen ti på topp. Jeg er ganske sikker på at dette er salmer som folk husker og har et forhold til.

- Skjønner. Vi synger med, men skjønner ikke alltid hva?

- Nei, men jeg oversetter alltid til trøndersk. Jeg må det, for å få nærhet til det jeg synger. Skjalg og jeg har jobbet hardt, både med tekster og arrangement.

Gjorde hit i kirka

Den som har hørt Børge synge svenske Petter Hellstrøms «Hold mitt hjerte» i ei kirke, skjønner hva han mener. Det er nært, inderlig, mektig.

- Den sangen har nærmest blitt en hit, jeg synger den i begravelser når jeg føler for det. Den er med på plata, i en duett med Hellstrøm. Han synger på svensk, jeg på trøndersk. Det ble fint.

- Hva slags forhold har du til kirka, og til trosbegrepet?

Børge drar litt på det.

- Er jeg kristen eller religiøs? Vi diskuterte det litt, kjæresten min Berit og jeg. Jeg har min tro, og jeg ber hver dag. Jeg ber til Gud og Jesus, men like gjerne til faren min eller til folk jeg kjenner.

Børge er ingen fanatiker, men bruker ofte kirka og kirkerommet - som en kjær venn.

- Det begynte jeg med seint i ungdomsårene, og da jeg var i rus. Jeg kunne gå inn i kirka alene, og bare sitte der. Jeg måtte ikke høre på presten engang. Det er noe helt spesielt med kirkerommet, jeg klarer ikke helt beskrive det. Det er bare godt å være der. Finne ro. Fred.

- Ingen god pappa

- Du levde et hardt liv med rus i flere år, hva skjedde?

- Jeg var en ensom rusmisbruker. Jeg dro hjem, og var alene. Det var meg og rusen. Et ensomt liv, der jeg skjøv familie og venner unna. Jeg har fire barn, de så ikke mye til meg. Jeg var ingen god pappa.

- Fortsatt vondt å tenke på?

- Ja. Det gjør vondt.

Rusfri med murstein

For ni år siden kom vendepunktet. Børge skulle bli rusfri.

- Jeg dro til Frankrike for å bli ren. Jeg bar så mye murstein, du aner ikke.

Han rister på hodet.

- I fire uker handlet det om å spise søtt, sove og bære murstein - som til slutt ble en svær garasje. Etterpå reiste jeg hjem. Rusfri.

- Og så møtte du kjærligheten?

- Så traff jeg Berit. Jeg kjente henne fra før, men for ni år siden ble vi kjærester. Det la seg likesom til sånn. Hun er bautaen i livet mitt, den som holder orden. Og hun er ofte med når jeg er ute og reiser.

På turné med narkokjendis

Børge har vært artist i 40 år, og er stadig på veien. I forbindelse med salme-cd-en skal han på turné i regi av Kirkens bymisjon. Leder av turneen er tidligere narkobaron Jonas Wold fra Trondheim.

- Han heter Jon Øystein Dahl i dag, og kom ut fra fengsel for 12 år siden. Vi to skal blant annet fortelle livshistoriene våre i møte med mennesker som er brukere i dag.

- Da er det bare å dundre på. Disse menneskene finner seg ikke i å høre på vås, sa Jonas. Jeg er med, jeg. Det blir spennende, tror Børge.

Alt for bymisjonen

Jonas Wold var heroinsmugler på 80 og 90-tallet. Han hadde en kriminell kjendisprofil, og huskes særlig for sin spektakulære flukt fra Hotell Refsnes Gods. Da hadde han forhandlet seg til feiring av egen bursdag, en treretter med andebryst, vin og greier. Da det meste av middagen var fortært, unnskyldte han seg for å gå på do, og stakk av. Wold ble senere tatt i Amsterdam. Dette skjedde høsten -88.

Etter å ha sonet til sammen 23 år, er han i dag teolog og jobber som miljøarbeider i Kirkens bymisjon.

- Det er håp for alle, konkluderer Børge.

- 50 kroner av hver cd går til Kirkens bymisjon, som har årets tv-aksjon og får alle inntektene. Det er på tide, de gjør et viktig arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn, og trenger alle pengene de kan få. Jeg gleder meg til å gi dem sjekken under tv-aksjonen 21. oktober.