- Det stemmer at vi har inngått en ny femårig avtale med Sverresborg museum, sier Trondheim Concerts' Stein Vanebo.

- Det skjedde etter en evaluering av de tre første årene, som vi mener har vært svært vellykket, sier han.

I forkant av at Trondheim Concerts (TC) arrangerte sin første konsert på museet, Mark Knopfler den 12. juni 2015, inngikk de en treårig intensjonsavtale med museet som sikret dem enerett «innen sin sjanger». Det er denne avtalen som nå er forlenget fra og med 2018 og fem år fram i tid.

foto
Veiskille: Konserten med Mark Knopfler på Sverresborg den 12. juni 2015 var med på å gjøre Trondheim til en internasjonal konsertby, mener Stein Vanebo.

Vanebo mener Trondheim som konsertby var i en krisesituasjon fire-fem år tilbake. Bedre ble det ikke av at Festningen viste seg ikke å være forutsigbar nok som arena. Da ringte direktør på Sverresborg, Torunn Herje, Vanebo og inviterte dem til å arrangere på museet.

John Fogerty var en av artistene som spilte på museet i sommer. Les hva vår anmelder mente om konserten.

Enerett i sin sjanger

- Vi startet med blanke ark, men med høye ambisjoner på vegne av Trondheim som konsertby. Det handlet om å få internasjonale Live Nation tilbake til byen. De hadde ikke arrangert noe her siden Kiss i 2010, sier Vanebo.

Verken Herje eller Vanebo vil utdype innholdet i kontrakten, annet enn at den gjelder i fem år og at den gir TC «enerett innen sin sjanger» i perioden.

- Det blir feil av meg å kommentere innholdet i kontrakten. Vi har ikke lagt noen andre føringer enn tidligere. Vi har lagt ned betydelige investeringer, og er innstilt på å fortsette med det, for å gjøre området til en enda bedre konsertarena, sier Vanebo.

- Sverresborg er et friluftsmuseum og ikke en selvstendig arena. Det er komplisert å arrangere konserter der i samspill med bygningene, gjenstandene og vår daglige drift. Det er mange tilpasninger som må gjøres. Derfor er det viktig at vi kan stole på arrangøren, og vi har svært god erfaring med Trondheim Concerts, sier Torunn Herje.

Har fått reaksjoner

Vanebo understreker at TC fortsatt bare har tilgang til arenaen i en begrenset periode i sommermånedene, noe som er en forutsetning for museet.

- Har dere fått reaksjoner fra andre i arrangørmiljøet på at dere har enerett på arenaen?

- Det er enkelte som har reagert, ja, men det kan vi ikke bry oss så mye om. Vi må tenke langsiktig, ta vare på våre interesser og se på hva som er det beste for Trondheim som internasjonal konsertby, sier Vanebo.

Også Torunn Herje er blitt kontaktet av andre konsertarrangører, uten at det har blitt noe ut av det ennå.

- Det koster oss mye arbeid å arrangere konserter, og vi må være trygge på samarbeidet, med en arrangør som kjenner oss og våre problemstillinger godt, så vi slipper å bekymre oss, sier Herje.

Ønsker permanent scene

Så langt har TC offentliggjort to konserter neste sommer: A-ha den 15. august, som allerede er utsolgt, og DumDum Boys den 10. august, som ifølge arrangøren nærmer seg utsolgt. I tillegg vil det trolig bli offentliggjort to konserter til i løpet av tidligvinteren.

Både Herje og Vanebo drømmer om en mer permanent sceneløsning på Sverresborg i sommerhalvåret.

- Det beste hadde vært en mer stasjonær scene. Det ville lettet opprigg og nedrigg, og vi kunne ha hatt enda flere konserter. Vi har vært på studietur til Skansen i Stockholm som er Nordens største friluftsmuseum. De har en stor flott scene som brukes mye. Det hadde vært drømmen, men det koster mye, sier Herje.

- En permanent scene er noe vi holder på å utrede. Også økonomisk ville det ha vært en god idé, sier Vanebo.