- Vi har aldri solgt så mye joggesko som vi har gjort denne våren, og det startet allerede i januar. Det er nesten slutt på at folk skal ha pumps på jobb til et fint skjørt eller en pen bukse, sier Ingrid Brun, daglig leder og eier av Høyer i Trondheim.

Joggeskomoten har erstattet sandaler og andre sommersko i år. Høyhælte sko er nesten ikke å se i motebildet akkurat nå. Derimot finner du joggesko i både skobutikker og klesbutikker, i alle mulige fargevarianter, kvaliteter og prisklasser.

foto
Behagelig mote: - Joggeskomoten er både komfortabel og fin, synes Ragnhild Fredrikke Selvaag og Ingrid Brun. Foto: Annemona Grann

Pynter seg med joggesko

- Det er en sporty mote som både behagelig og ser bra ut. Dessuten er det veldig fint for oss som går og står på jobb en hel dag, at vi kan ta på oss et par sneakers eller joggesko, fremfor å måtte pynte oss med høye hæler som er vonde å gå i. Det er jo sånn nå at hvis du vil pynte deg kan du gjerne bruke joggesko til et fint antrekk, sier Tone Kvernmo Andreassen som er daglig leder ved Filippa K. i Trondheim. Å jobbe i en klesbutikk betyr gjerne lange og ofte slitsomme dager for undersåttene.

foto
- Før bukte vi alltid høye hæler når vi skulle ut på byen, men nå bruker vi det nesten aldri lenger, sier Tone Kvernmo Andreassen og Marte Melhus Foto: Annemona Grann

- På jobb bruker jeg både vanlige joggesko og sneakers. Hvis jeg skal pynte meg litt ekstra tar jeg på et par hvite sneakers, mens jeg går i sporty Nike-sko til hverdags. Jeg har forskjellige varianter, men går for de hvite, enkle, klassiske når jeg skal på fest, Andreassen.

- Velger du heller joggesko fremfor sandaler?

- Hvis jeg bruker sandaler blir det gjerne Birkenstock, altså den komfortable, flate sorten fremfor sandaler med hæl. Det er jo fordi det behagelig

Høye hæler – kun til bryllup

- Før brukte vi alltid høye hæler når vi skulle ut på byen, men nå bruker vi det nesten aldri lenger. Det er kanskje bare i bryllup jeg ville ha tatt på meg høyhælte sko nå. På andre fester bruker jeg heller joggesko. Det er jo så mye lettere å gå i, og danse i, supplerer Marte Melhus som er butikkmedarbeider ved Filippa K.

- Det er ikke mange år siden det var helt utenkelig å gå i sneakers eller joggesko til kjoler, men nå er det joggesko og sneakers vi foretrekker uansett, sier Melhus og Andreassen.

Midt på Nordre i Trondheim kommer Ingrid Bygn Strøm ruslende med knallrøde Adidas-joggesko til en vid jumpsuit. Hun har slått seg på joggeskomoten og bruker joggesko eller sneakers til alt.

foto
Ingrid Bygn Strøm har slått seg på joggeskomoten og bruker joggesko eller sneakers til alt.

- Joggeskoene og sneakersene nå er veldig fine, med masse flotte farger. Det er fresht og stilig, sier Strøm som gjerne bruker sneakers til finkjolen når hun skal på fest.

- Dette er en komfortabel mote og noe jeg heller bruker enn høye hæler. Det er jo mye bedre å gå i. Kjolen kan gjerne være litt tøff når jeg bruker sneakers til, den bør ha en litt røffere stil, sier Strøm.

Fin og casual

- Hvor mange par sneakers har du?

- Oi, det var et litt pinlig spørsmål, men jeg har nok seks-sju par i forskjellige farger.

Og med blikket rett mot folks føtter, midt på dagen i Trondheim sentrum en vanlig ukedag, er det nesten bare joggesko å se.

Julie Hårskjold er en av dem som ikke bruker noe annet enn joggesko. Hun er på bytur med en venninne og har på seg genser, skjørt og joggesko. Hun velger joggesko enten hun skal være fin eller casual.

foto
Julie Hårskjold bruker joggesko enten hun skal være fin eller casual

- Jeg bruker joggesko til absolutt alt. Hvis jeg skal være superfin, velger jeg kanskje et par sandaler med hæl, men aller helst bruker jeg joggesko også da, i alle fall når jeg skal ut på byen. Disse joggeskoene har jeg i tre forskjellige farger og bruker dem uansett hva jeg skal ut på, sier Hårskjold.

- Joggeskomoten har forandret seg veldig, nå bruker vi joggesko til kjole, skjørt, dress og shorts, forteller Ingrid Brun og tilføyer.

- Grunnen til det er jo at en joggesko passer uansett, den er komfortabel og finnes i utallige varianter. Det er ikke den flate joggeskoen vi selger mest av, folk vil gjerne ha litt hæl på joggeskoene også.

Glitter og komfort

Hun synes joggeskoene er å anse som pensko når de har litt glitter og litt høyde.

- Det er også helt innafor å ha fine sneakers eller joggesko til slike antrekk. Lenge leve komforten, og jeg tror folk blir mer og mer bevisste på at dette er sko som er bra for rygg og hofter. Det er ikke lenger sånn at du føler at du går i treningsklær når du har på joggesko. Slike sko kan faktisk løfte hele antrekket, sier Brun og tilføyer at joggeskomoten har kommet gradvis. Festivalene har lenge vært en arena for joggesko. Det samme har hagefester. Og joggesko er de nye inneskoene på arbeidsplasser.

- Joggesko er også de nye inneskoene på jobben til mange og det folk foretrekker til det pene jobbantrekket, sier Brun.