- Publikum vil få høre hva som foregår inne i hodet mitt, det kan til tider være en traumatisk opplevelse, sier Kåre Kolve og ler.

Saksofonisten fra Voss har komponert bestillingsverket til årets Jazzfest. Fredag er det urpremiere på «Interactions» som ifølge komponisten befinner seg innenfor en nordisk, akustisk jazzstil.

- Dette er min musikk. Jeg er en musiker som gjør veldig mye forskjellig, og verket er det nærmeste du kommer det jeg selv liker best når det gjelder musikkstil og uttrykk. Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i sterke melodiske tema.

Stor ære

Kolve har hatt Trondheim som base siden han begynte på Jazzlinja ved NTNU på slutten av 80-tallet. Siden har han vært en synlig aktør i Trondheims musikkliv. Han er blant annet en av initiativtakerne til «Mambo Compañeros» som spiller salsa og latinjazz, og med sin egen jazzgruppe «Kåre Kolve Quartet» har han gitt ut to plater. Kolve var et naturlig førstevalg da Trondheim Jazzfestivals kunstneriske råd diskuterte kandidater for et bestillingsverk, opplyser festivalen.

- Det er ikke ofte man får slike oppdrag og det er virkelig en stor ære. Å få gjøre et bestillingsverk og velge seg musikere, er noe som alle drømmer om å få gjøre én gang i livet. Det betyr mye, sier Kolve som gleder seg til urpremieren.

I løpet av karrieren har jazzmusikeren spilt med artister som Sissel Kyrkjebø, Stage Dolls og Tre Små Kinesere, og han har samarbeidet tett med den norske jazzrock-gruppa «Lava» og med islandske «Mezzoforte». Kolve anslår at han har bidratt på rundt 140 plateutgivelser innen flere sjangre.

Åges første blåserrekke

- Det er et valg jeg har gjort som musiker. Jeg er glad i mange typer musikk, og det er mange som bruker meg. Det må bety at jeg klarer å tilføre deres musikk noe. Jeg hadde ikke hatt en sjanse dersom jeg bare skulle holdt på med jazz, tror Kolve.

Til sommeren skal han reise med Åge Aleksandersen & Sambandet. Aleksandersen har bedt saksofonisten om å arrangere og om å stille med en blåserrekke.

- Å få slik tillit fra en artist og medmusiker, betyr at noe du gjør er riktig og viktig. Aleksandersen har aldri brukt en blåserrekke på sine turneer før, og jeg synes det er en ære å bli spurt.

Broren i bandet

Kolve trekker fram bestillingsverket for Jazzfest og sine to soloplater som prosjektene han er mest stolt over.

- Det er noe spesielt når du har skrevet musikken selv, det er nok det jeg blir stoltest av.

På konserten fredag har Kolve med seg sin bror Ivar Kolve på vibrafon, Anders Jormin på bass, Mathias Eick på trompet, Espen Berg på piano og Per Oddvar Johansen på trommer. «Interactions» ble først ferdig for noen få uker siden, og musikerne har så langt forberedt seg hver for seg. Hele torsdag er satt av til øving og interaksjon mellom bandleder og musikere.

- Disse fem sto øverst på lista mi, og jeg kunne ikke fått noen bedre enn akkurat denne gjengen, sier Kolve.

Jazzfest starter i dag og varer til og med søndag. Trondheim Jazzfestival byr på 45 arrangementer i løpet av de nærmeste dagene. Come Shine er allerede utsolgt. Andre høydepunkt på årets program er blant andre Level 42, Stina Stjerns nye variasjoner av Motorpyschos låter og Jan Garbarek Group.

Kåre Kolves bestillingsverk «Interactions» på Dokkhuset fredag kl. 19.00