En av Trøndelags fremste kunstnere, Håkon Gullvåg, reagerer kraftig på at statsråd Thorhild Widvey har tatt kontakt med styreleder i Museene i Sør-Trøndelag i en sak som handler om programmet til museet.

- Dette er helt vilt. Direktøren i Trondheim Kunstmuseum leder en ytringsinstitusjon hvor hans viktigste oppgave er å tenke nytt.

Kaller Frp nasjonalistiske

I vårprogrammet skriver direktør Pontus Kyander ved Trondheim kunstmuseum at «Nasjonalistpartier – som FrP – er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet. Som en syre etser de bort vår sjel og vår respekt for andre – dersom disse «andre» tilfeldigvis skulle trå på samme mark som oss. Dette er vårt land, ikke deres. Vi er dette landets stolte eiere, og det er ikke de. Vi har rettigheter. Det har ikke de». Avsnittet er en del av en lengre tekst som tematisk tar for seg årets grunnlovsjubileum, nasjoner og nasjonalisme.

Håkon Gullvåg mener direktør Kyander er i sin fulle rett.

- Han må kunne uttale seg om samfunnsforhold han mener er relevante. Tilskuddspartneren skal ikke diktere hva han skal stille ut eller hva han skal skrive, sier Gullvåg.

- Har opptrådt uryddig

Kunstneren mener dette er et symptom på en uheldig utvikling.

- Man kan begynne å spørre seg hvor dette vil ende. Kommer de neste gang til å gripe inn i en enkeltutstilling, spør Gullvåg.

Han mener også direktøren i Mist har opptrådt uryddig.

- Dette burde vært stoppet på direktørnivå og aldri nådd Kyander. De skulle sagt at de ville ha seg frabedt den typen innblanding.