Publikums taktfaste trampeklapp ble kun avbrutt av et øyeblikks nøling da gitarist Terje «Plumbovæter» Røthing ledet Kaizers Orchestra inn på scenen i Samfundet onsdag kveld. For var det ikke et hvitvinsglass han holdt i hånden?

Den sunne skepsisen ble raskt lagt til side da det viste seg at Røthing hadde andre planer med høyrehånden denne kvelden. Han dro i gang riffet til åpningssporet «I ett med verden» fra orkesterets nyeste plate «Violeta Violeta Volume II.». Et riff som nikker så kraftig i retning Led Zeppelins «Whole lotta love» at det nesten får nakkesleng. Referansen falt imidlertid i smak hos publikum, som åpenbart ikke hadde tatt turen til Storsalen bare for å høre gamle hits. De var med fra første akkord.

I ti år har Kaizers Orchestra hatt konsertlokaler som Samfundet i Trondheim som sin egen, private lekestue. Gjennom hardt turnéarbeid har bandet sikret seg en posisjon i studentmiljøet som bare kan matches av den deLillos hadde på 1990-tallet. Publikummet later dessuten til å gjenskape seg selv med jevne mellomrom. Flertallet av publikummet i Storsalen gikk fortsatt på barneskolen da Kaizers slo gjennom i 2001. Et band som i overskuelig fremtid vil ha slike scener som sin fremste inntektskilde, kan knapt få en større kompliment.

I likhet med sitt publikum har siddisbandet utviklet seg kraftig siden debuten. Når låter som «Evig pint» (2002) og «Bøn fra helvete» (2001) står side om side ved «Prosessen» (2009) og «Diamant til kull» (2011) skjønner man hvor mye bedre Kaizers er blitt de siste årene.

Den musikalske veksten gjenspeiles dessverre ikke i sceneshowet, som er mer eller mindre uforandret siden oppstarten. Det er noe påtatt rituelt over den evinnelige bankingen på oljefat og bilfelger, for ikke å nevne at det utgjør noe som best kan beskrives som et sonisk mareritt.

Midt oppi dette, står Janove Ottesen som totempålen bandet og publikum kretser rundt. Den fødte frontfigur tilfører den energien bandet trenger, fordeler den utover publikum og får tilbake i rikt monn. Med Kaizers Orchestras stadig tjukkere katalog av gode, fengende konsertlåter under føttene når Ottesen høyere enn noen gang.

Kaizers Orchestra holder torsdag og fredag kveld de siste konsertene i Samfundet for denne omgang.

Janove Ottesen er totempålen som bandet og publikum kretser rundt når Kaizers Orchestra holder konsert. Foto: Morten Smedsrud