Det er spenst og glede i Liens rekapitulasjon av det som skjedde 23. juni for tyve år siden. Drillo og spillerne gir sine stemmer til dramatikken, før og etter kampen. Norge hadde spilt uavgjort mot de to andre lagene i puljen; Marokko og Skottland, og måtte vinne mot Brasil for å gå videre. I mellomtiden hadde Henning Berg og Erik Mykland sneket seg ut på pub og avisene bar over seg; send de hjem! Drillo la ikke så alt for mye vekt på det og det skulle vise seg under kampen at de var to av banens beste spillere!

Det er mange artige opplysninger som undertegnede har glemt; om at Drillo i forkant av kampen uttalte til pressen at Brasil hadde vært mye bedre med ham som trener, noe som fikk Zagallo, treneren, til å replisere med at Norge var fotballens antikrist! Vel, Brasil tok ledelsen i det 78. minutt i andre omgang, noen minutter senere sendte Stig Inge Bjørnebye en 60 meter presis pasning i bakrom til Tore André Flo, som tar den ned, lurer av en brasilianer på veien og scorer. Ytterligere noen minutter drar midtstopperen Baiano ned Flo og dommeren dømmer straffe. Kjetil Rekdal setter ballen i mål i det klokka viser 88:11 og Norge vinner sensasjonelt 2-1 og taperne nekter å bytte drakter. Lien har funnet fram en rekke hyperbegeistrete klipp fra avisene, men den noe mer nøkterne fra Dagbladet sier det meste. «Ingen feiring for spillerne mens Karl Johan gikk tom for øl». Fire dager senere tapte Norge for Italia og ut var vi.

Forfatter Marius Lien. Foto: Privat

I del 2 prøver Lien seg med en vilter analyse av 90-tallet sett i lys av denne oppturen med landslaget. Fotball er både følelser og forstand, og hvordan spillet kan sette sin samtid i perspektiv, er Liens agenda. Han ser optimismen på 90-tallet, etter 80-tallets høye boligrenter og høy arbeidsledighet. Han beskriver en friere stemning med eksempler fra en ny generasjon kulturbærere som Erlend Loe, Harald Eia og Bård Tufte, Douglas Coupland og Nirvana, for å nevne noen. Samtidig som Lien, i sammenligning med VM-kampen, disser Lillehammer-OL som «et arrangement for posører». Litt far-out, men ganske morsomt også. Lien er en sann elsker av fotball og beskrivelsen av magien i Marseille smitter over på denne leser. Og ingen har vel skrevet tidligere at «Norges kamp mot Brasil satte nordmannen i kontakt med et urinstinkt i mennesket».