Ukas mest omtalte film, Erik Poppes «Kongens nei», har først kinopremiere neste helg. Likevel er det mulig å hevde at ukens beste premierefilm på kino er norsk, nemlig familiefilmen «Gilberts grusomme hevn». Den er basert på Stein Erik Lundes frodige, groteske barnebok «Eggg» fra 1998 om en 11-åring med allergi mot egg og hans fæle tante og barnevakt som tar lite hensyn til det. Hannes Larsens spillefilmdebut er en ganske befriende, litt annerledes norsk barnefilm og komedie.

Les anmeldelsen av «Gilberts grusomme hevn»

Bridget på tjukken

Den største premierefilmen denne uka er «Bridget Jones' baby – alle gode ting er tre». I den tredje filmen om den dagbokskrivende single britiske kvinnen møter vi henne som 43-åring og overrumplende gravid. Med to drømmemenn som mulig far til hennes ufødte barn, drives filmen av hennes forsøk på å finne ut om det er Colin Firth eller Patrick Dempsey som har gjort henne gravid. Filmen er et par hakk svakere enn den første Bridget Jones-filmen, men Renée Zellweger er fortsatt god i tittelrollen.

De Niro i ringen

Den mest maskuline nye filmen på kino er uten tvil boksedramaet «Hands Of Stone». Det er historien om den legendariske lettvektsbokseren Roberto Durán fra Panama og hans vekst og fall på 70- og 80-tallet. Edgar Ramírez spiller bokseren, mens Robert De Niro spiller hans legendariske trener i en film som imponerer i ringen, men roter seg litt bort i boksefilmklisjeene etter hvert.

Clint på elva

Av de nest nyeste filmene, er det lett å anbefale Clint Eastwoods film om den spektakulære flyulykken i New York i 2009, hvor et passasjerfly med 155 mennesker om bord nødlandet på Hudson-elva. Tom Hanks som spiller kaptein Chesley «Sully» Sullenberger i filmen «Sully». Regissør Eastwood har rundet 86 år, men viser at han fortsatt kan kunsten å lage bred, engasjerende og spennende tradisjonell film.

Rubys gjennombrudd

Et av høstens store gjennombrudd i norsk film er Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser.

«Morgan» er regidebuten til sønnen av Ridley Scott. En brutal sci-fi-thriller som kan minne om fjorårets eminente britiske «Ex Machina». Gode skuespillere og interessant plott kan glede venner av sjangeren, selv om filmen er for ujevn til å være god. «Heart Of A Dog» en perle av en personlig dokumentar som spinner rundt kunstneren og musikeren Laurie Andersons hennes avdøde, elskede terrier Lolabelle.

Grotte og sjakk

Henrik Martin Dahlsbakkens «Cave» lykkes et stykke på vei med drama og spenning i en historie om to menn og en kvinne på utfordrende grottetur. Dokumentaren «Magnus» om en viss sjakkspiller med Carlsen til etternavn «kommer ikke veldig tett på «sjakkens Mozart», men er fascinerende skildring av veien til verdensmester», het det i vår anmeldelse.

Ungdomsfilm med nerve

Den ungdommelige, ganske gode thrilleren«Nerve» handler om en nettspill på mobil som får Pokémon Go til å fortone seg som barnemat. Filmen tar navn fra et beryktet nettspill som kombinerer «Truth or Dare» med Jackass-lignende stunt, hvor deltagerne får penger om de gjennomfører og filmer utfordringer. «Jakten på Adolf Eichmann» er et eksempel på at historie og intensjoner kan være langt bedre enn resultatet på film. Filmen er spennende og interessant om spillet i kulissene for å arrestere mannen som var ansvarlig for logistikken i jødeutryddelsene under 2. verdenskrig. Filmen pirker godt i manglende tysk krigsoppgjør, men går seg litt bort sidespor.

Mest for barna

«Oppdrag Dory» er Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var ganske fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer».«Gråtass gir gass». er ifølge vår anmelder Marte Thingstad hakket bedre enn den forrige Gråtass-filmen som kom tidligere i år. Den amerikanske, animerte familiefilmen «Kubo og det magiske instrumentet» har fått mye ros for dristig og vakkert formspråk.

Hummer og kanari

«Mike og Dave trenger damer» er en ganske fæl, ganske morsom vulgær situasjonskomedie rundt et familiebryllup på Hawaii, hvor kvinnene er like drøye og utagerende som gutta. «Løvekvinnen», er basert på Erik Fosnes Hansens suksessroman med samme tittel. Venner av boka vil sikkert få noe ut av filmen, og svenske Rolf Lassgård er svært god i rollen som faren til jenta som blir født med pels for drøyt 100 år siden. «

En av de beste og mest originale filmene på kino er fortsatt «The Lobster», et tragikomisk samlivsdrama på liv og død, med svart humor og en lett absurd tone. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle, som mannen som ved filmens start sjekker inn på hotell og får spørsmål om hvilket dyr han vil bli om han ikke klarer å finne seg en partner i løpet av 44 døgn. «Captain Fantastic» har Viggo Mortensen som seksbarnsfar av selvhjelpstypen som oppdrar ungene i overlevelse og skolegang i ødemarka. Filmen fungerer enda bedre som sivilisasjonskritikk og satire med stikk mot forbrukssamfunn og alternativbevegelse, enn som frodig familie- og oppvekstdrama.