Lørdag sendes den siste episoden av suksesserien «Skam» på skandinaviske statskanaler. Samtidig er det også duket for siste forestillingen av musikalen «Robin Hood – rai rai i Sherwoodskogen» ved Trøndelag Teater, der sigdalsjenta innehar rollen som Samantha Fox.

En epoke i skuespillerens liv nærmer seg slutten. Hva hun skal gjøre nå, står skrevet i stjernene.

- Jeg har lyst til å være skuespiller så lenge jeg kan. Nå som det snart er siste forestilling, har jeg tenkt å gå inn på scenen via hovedinngangen, istedenfor å ta personalinngangen. Slik kan jeg huske hvor heldig jeg har vært, sier Josefine Frida Pettersen.

- Har du tenkt på å søke teaterhøyskolen?

- Kanskje en gang i framtiden, men akkurat nå har jeg lyst til å spille mest mulig.

Ikke helt lik Noora

20-åringen ble først kjent for rollen som Noora i «Skam» på NRK. Serien om livet til en gjeng ungdommer på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo har fangrupper over hele verden. På Facebook har «Skam» over 150 000 likerklikk. Josefine Frida Pettersen har et avslappet forhold til at mange tenker på henne som Noora fra «Skam.»

- Det er bare flott om jeg framstår som troverdig. Jeg er jo «Skam»-Noora for mange. De kjenner ikke Josefine, men de kjenner Noora. Jeg portretterer jo karakteren og hennes meninger, men det betyr jo ikke at jeg er helt lik henne.

Skuespillerinnen forteller at hun har et relativt avslappet forhold til Skam-bølgen, og det den fører med seg.

- Det er hyggelig å bli kjent igjen. Folk vet jo at jeg bor i Trondheim, så de blir vel ikke akkurat sjokkert hvis de møter meg i Munkegata.

- Kan det bli litt ubehagelig om fulle folk kommer bort å vil ta en selfie?

- Nei. Hvis jeg ikke vil er det jo bare å si nei.

- Sier du nei?

- Det har jeg ikke gjort til nå.

Elsker Trondheim

I desember fikk Pettersen et engasjement ved Trøndelag Teater, men hun har allerede rukket å bo ett og et halvt år i Trondheim. Hun har blant annet jobbet som telefonselger. Før hun flyttet til trønderhovedstaden, bodde hun i Oslo.

- Jeg hadde bodd her selv om jeg ikke hadde fått jobb ved teateret. Jeg elsker Trondheim! Kjæresten min bor i byen, også er det mange unge folk og mye kultur her.

- Hva er din siste kulturopplevelse?

- Jeg har jo sett mye teater i det siste. Akkurat nå har jeg lyst til å gå så se den utstillingen med daue folk på Vitenskapsmuseet. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg går mye på museum, men jeg stikker innom iblant.

Glad i DDE

I stykket «Robin Hood – rai rai i Sherwoodskogen» har Pettersen blitt tilført en kraftig dose trøndersk musikkultur. Trønderrocken var heller ikke helt fremmed for henne fra før. På bygdefestene hjemme i Sigdal i Buskerud gikk det mye i DDE forteller hun.

- «Æ har itj sagt» av DDE synes jeg er en fin låt. Helt uironisk! Ida Jenshus er også veldig god. Akkurat nå går jeg bare rundt og nynner på Åge og DDE. Det er helt rart.

Hun har sunget en hel del. I tillegg trakterer musikalstjernen både piano og gitar. Skuespill begynte ikke Pettersen med før hun gikk musikk, dans og dramalinja på videregående.

- Men jeg har alltid likt å se teater, film og TV.

Samler på ord

I en skrivebok noterer hun ned ord og setninger som hun fester seg ved. Noen av dem er hentet fra bøker og filmer, mens andre kommer fra venner og kjente.

- Plutselig, midt i en fortelling kan det dukke opp noe jeg synes er fint. Det er ekstra fint når det er noe folk har sagt uten å tenke seg om. Noe impulsivt. Kanskje noe dumt, eller noe som er typisk for akkurat den personen. Det er koselig.

Siste episode: Gjennom fire sesonger har «Skam» skapt enorm interesse: 43 millioner treff på Google, over 6400 oppslag i norske medier og fan-grupper fra hele verden. Frida Josefine Pettersen i rollen som Noora (helt til venstre). Foto: NRK
To amatører på scenen: Sammen med blant annet Klaus Sonstad har Josefine Frida Pettersen stått på scenen i «Robin Hood»-musikalen. Foto: Jens Petter Søraa