- Det er det frykteligste jeg har opplevd. Det eneste jeg tenkte på, var å redde sønnen min Alexander, sier Richard Chen.

Forretningsmannen befant seg i Thailand i romjula 2004, da den dødelige tsunamien rullet inn over strendene den 26. desember. Kona Michelle og de to andre barna var i sikkerhet på flyplassen, han selv og sønnen skulle komme etter. Det gjorde de – men bare så vidt.

- Vannet var i ferd med å passere oss, og jeg løp for livet. Det var først dagen etter at jeg fikk skjelven og innså hvor heldige vi hadde vært. Etterpå tenkte jeg at det måtte være en grunn til at det gikk bra, og at jeg må gjøre det beste ut av livet mitt, sier han.

Richard Chen er 54 år, opprinnelig fra Taiwan, men er amerikansk statsborger bosatt i Singapore. Derfra driver han blant annet flere fabrikker i Thailand og restauranter i Tokyo.

Invitert til Singapore

Etter nestenulykken i 2004 følte han at han måtte gjøre mer for å hjelpe andre, forteller han.

Det er bakgrunnen for at han i oktober inviterte Nidarosdomens guttekor (NGK) til Singapore for å fremføre to konserter i en av verdens beste konsertsaler, Esplanade Concert Hall.

BILDESERIE: Se guttekoret skrive autografer etter konsertene i Singapore

- Jeg oppdaget koret på Facebook ved en tilfeldighet. Den gang hadde de lite innhold på nett, men jeg fant deres gamle album på Itunes. Både jeg og kona ble hypnotisert av stemmene. Første gang jeg så dem fremføre, fikk jeg gåsehud over hele kroppen, sier Chen.

Fra venstre: Richard og Michelle Chen, dirigent Bjørn Moe, Sam Tan (statssekretær på statsministerens kontor) og Johannes Köpple, adinistrativ leder for koret.

Parallelt med forretningsvirksomheten har Chen blant annet bidratt til å bygge en skole i Thailand, og han er forvalter til et barnesykehus i USA. For ikke lenge siden startet han produksjonsfirmaet Licha Stelaus Productions (LSP), som eies av firmaet Chenter Foundation i USA der hans kone Michelle er president.

Kona til Richard Chen, Michelle Chen, er president i Chenter Foundation, som eier produksjonsfirmaet Licha Stelaus Productions. Et av formålene er å oppdage, pleie og presentere unge talentfulle musikere.

Kostet drøyt fire mill. kr

Målet til firmaet er å bidra til å utvikle medisiner for barn, gi opplæring til underprivilegerte barn – og å oppdage, pleie og presentere unge talentfulle musikere og utøvende kunstnere.

- Vi ønsker å balansere ut kaoset i verden i dag ved å spre musikk og bidra med noe positivt i samfunnet, sier Chen.

NGK er de første artistene han jobber med. Korets lange arv, og dirigent Bjørn Moes utrolige evne til å føre stemmene sammen, var grunnen til at han bestemte seg for at han ville dele deres musikk med resten av verden.

- Det finnes mange gode guttekor, men et kor der mannestemmene synges av menn som er oppvokst i koret, er ganske unikt, mener han.

Reise og opphold for koret i Singapore kostet ham i overkant av fire millioner kroner, sier Chen.

- Som en drøm

Dirigent for koret Bjørn Moe beskriver turen til Singapore som et fantastisk eventyr der absolutt alt var lagt til rette.

- Fra før er vi vant til å gjøre det i trøndersk målestokk. Det var nesten som en drøm. Det ga enorm inspirasjon til å krumme nakken og gå videre. Ikke minst stiller det krav til koret; vi må holde standarden og være gode nok, sier Moe.

Det ble også tid til sightseeing i millionbyen. Her fra Singapore Marina Bay Merlion Park.

Dirigenten kaller Richard Chen et godt menneske.

- Han er en mann som i moden alder har innsett at penger ikke er alt. Opprinnelig hadde han håpet å gå med overskudd, men det koster mye å bringe et stort kor fra Norge til Asia. Likevel gjør han det, av ren og skjær godhet, sier Moe, som regner med det blir ny Singapore-tur om ikke lenge.

- Richard har også tanker om å ta oss til Hong Kong, Tokyo og Honolulu, hvor han har en legeklinikk.

Jobber med Røbergshagen

Chen har også engasjert seg i det unge fiolintalentet Joakim Røbergshagen (16) fra Trondheim.

- Joakim ble sterkt anbefalt av dirigent Moe. Han er ekstremt talentfull. Vi samarbeider med ham og foreldrene hans om å få laget en plan som best balanserer skolearbeidet, forpliktelsene på konservatoriet, undervisning og turneer.

Videre har han store planer for NGK. Ikke minst i forbindelse med 100-årsjubileet i 2027.

- Vi jobber med å få sendt koret på flere turneer. Målet er å fremme og spre musikken så mye som mulig og å utvikle fanbasen. For 100-årsjubileet planlegger vi en større turné i Asia, Europa og Amerika, sier Chen, som har reist fem-seks ganger til Trondheim for å oppleve koret.

- Det er en rolig og elskverdig vakker by. Folk er veldig hyggelige, vennlige og aksepterende. Jeg trives alltid i Trondheim. Av og til er det vanskelig å reise derfra.

- Svært uvanlig

Anne-Britt Gran er professor og leder for Centre for Creative Industries ved Handelshøyskolen BI. Hun har forsket på næringslivets finansiering av kultur, og kaller Nidarosdomens guttekors gave for svært uvanlig.

- Dette høres ut som noe som gjøres av veldedige grunner, ikke for å styrke sin egen merkevare. I så måte er det unntaket fra regelen, sier Gran.

BI-professor Anne-Britt Gran. Foto: NI

Hun sier det spesielt på lokalt nivå er stor interesse for å sponse kultur.

- Særlig i distriktene er det mange private firma som bidrar med et eller annet, mens de store kontorene gjerne sponser institusjonene. Vi har gjort målinger på dette over mange år, sist i 2013. Det har vært et ganske stabilt grunnlagsmønster, sier hun. Samtidig finnes det knapt forskning på private givere.

- Det er mindre empiri på det, men vi vet det ikke er så mange.