– Det her er bare en sånn «kosetatovering», sier Linn Theres Pettersen.

Hun smiler til kollega og lærling Pernille Lyngsnes (18) som får pyntet Frankenstein-tatoveringen sin med tre flyvende flaggermus. Tatoveringen vant tredjepremie i «Best Horror»-kategorien på en messe i Romania i sommer.

– Den var litt for snill til å gå til topps, ler hun.

Egen bedrift

Hun kom til Trondheim i 2007, og fikk lærlingplass hos Tattoo World. Den gangen var hun den eneste jenta i en tradisjonelt manns- og motorsykkelmiljø-dominert bransje i Trondheim. Hun har nærmere 50 tøffe tatoveringer på kroppen. Men ellers er det lite røft over 30-åringens væremåte. Hun er opptatt av å være hyggelig med kundene sine. I vinter startet hun Mythos Tattoo på egen hånd, hvor hun har med seg kollega Thomas «Trommas» Hay Øvrevik og lærling Pernille Lyngsnes.

– Vi tatoverer alt fra politifolk til leger og barnehageansatte, forteller hun.

Tattoo-tabu

Hun husker godt første gangen hun så en tatovering. Ti år gammel fikk hun øye på tatoveringene til en gammel tysk sjømann i hjembygda Sømna på Helgeland i Nordland. Hun ble fascinert og skjønte med en gang at dette var noe hun ville utforske mer. Men tatoveringer var forbeholdt skumle rockere og gamle sjømenn. Småjenter skulle ikke belemre seg med sånt.

– Det var litt tabubelagt i bygda, det var ikke noe gehør for at jeg ville holde på med det, sier hun.

Men gjennom hele barndommen og ungdommen tegnet hun, og det ble formgivningslinje på videregående i Vefsn og Brønnøysund.

Sjømannsmyte

– Du merker folk for livet med tatoveringene. Føler du et stort ansvar for at det blir så bra som de hadde tenkt seg?

– Ja, vi vil at de skal være fornøyd. Derfor bruker jeg å tegne sammen med kunden sånn at de får være med i hele prosessen. Det er et tillitsforhold og det er viktig for meg å forstå hva de vil ha og hva slags uttrykk de liker. Noen tar en liten tatovering, som et artig minne fra en reise. Andre igjen tenker seg grundig om før de får gjort det. Men hvis folk er usikre gjør jeg det ikke, da får de heller tenke seg om litt lenger.

Trondheim Tattoo Convention arrangeres for 15. gang i år. Et 30-talls internasjonale tatoveringsartister viser hva de kan og er tilgjengelig for publikum.

– Jeg har vært på messer over hele verden. Men dette er den koseligste, fordi det ikke er så stort, sier hun, som også tar seg av tatoveringene til kjæresten. Han har blant annet fått en gris og en hane på hver sin fot.

– Det er en gammel sjømannsmyte som skal sikre at en ikke drukner når en er på sjøen. Kjæresten min fikk dem før han skulle på jobb på Nordsjøen, forklarer hun.