Sjonglering, dans, akrobatiske kunster, vakker sang, imponerende koreografi og ikke minst utøverglede fikk alle i salen til å reise seg da «Fargespill» 2 ble framført i Olavshallen lille sal lørdag.

50 elever fra hovedsakelig mottaksklassene ved Ila og Rosenborg skole har jobbet med forestillingen siden januar. Til sammen representerte elevene over 20 land, noe som var synlig gjennom de mange ulike draktene på scenen.

Iranske Rojan Agooshi åpnet hele forestillingen med en kurdisk sang, Cindy Schoenfelder fra Tyskland sang Erik Byes «Vår beste dag», publikum fikk se polsk dans, høre nepalsk sang, «Bubamara» og «Hajde Jao», og en hel del annet.

Venner for livet

- Vi har det kjempeartig, sier Erika Hågensen og Fanta Keita etter at den første av lørdagens to forestillinger er over.

- Jeg kjente veldig få fra før, men nå har vi blitt ordentlig godt kjente, forklarer Erika som er med for første gang.

Fanta var også med i den første utgaven av «Fargespill».

- Jeg synes det er så gøy, og liker å vise fram kulturen min, forteller Fanta som er fra Guinea-Conakry.

Selv om årets «Fargespill» er over, og Erika og Fanta går på ulike skoler, kommer de til å være mye sammen framover.

- Vi har blitt veldig gode venner, og kommer til å finne på mye sammen selv om vi ikke går på samme skole, sier de og gir hverandre en god klem.

Kjærester og ideer

Regiansvarlig Seela Wanvik kan fortelle at innøvingen av «Fargespill» ikke har gått helt knirkefritt for seg.

- Det har vært litt drama også, og selvfølgelig litt kjærester her og der. De er søte, sier hun.

Ungdommene har kommet med ideer til hva de ønsker å gjøre, og har ofte laget sine helt egne innslag.

- Elevene vil helst være med på alt, vi instruktører har jobbet mye med å bestemme hvem som skal være med på de ulike numrene. Noen liker best å danse, andre liker sirkus, og så har vi lurt dem med på dans også. Vi har forsøkt å bestemme fellessangene tidlig i prosessen, men det har vært mye prøving og feiling, understreker Seela som har vært instruktør sammen med Anne Fossen, Majken Wærdahl og Kristian Wanvik.

Vil ha med flere skoler

Den første utgaven av «Fargespill» ble framført under Trondheim kammermusikkfestival i fjor, og skapte slik entusiasme at det bare var nødt til å fortsette.

- Vi ønsker å få «Fargespill» på plakaten også neste år, og kanskje at flere skoler blir involvert. Foreløpig er det bare Ila og Rosenborg skole som er med, men det fins i alt fem mottaksskoler i Trondheim. I tillegg jobber vi med å bringe prosjektet videre ut i fylket, sier daglig leder Vegar Snøfugl i Trondheim kammermusikkfestival, som sammen med Kulturskolen står bak prosjektet.

- Musikk er et universelt språk, og de som er med på «Fargespill» lærer språk fortere, blir mer selvsikre og trives bedre i hverdagen, utdyper han.

Prosjektet er basert på modell fra Fargespill Bergen som debuterte under Festspillene i Bergen i 2004, og siden har blitt sett av over 70 000 publikummere.

Nydelig sang: Cindy Schoenfelder fra Tyskland sang «Vår beste dag». Foto: Javad Montazeri
Paraplydansen: I løpet av den times lange forestillingen fikk publikum se mange kreative danseinnslag, blant annet denne dansen med paraply. Foto: Javad Montazeri
Paraplydansen: I løpet av den times lange forestillingen fikk publikum se mange kreative danseinnslag, blant annet denne dansen med paraply. Foto: Javad Montazeri
Paraplydansen: I løpet av den en times lange forestillingen fikk publikum se mange kreative danseinnslag, blant annet denne dansen med paraply. Foto: Javad Montazeri
Innslagene er utviklet av elevene selv. I dette nummeret får både dansere og sjonglører vist seg fram. Foto: Javad Montazeri
Imponerende: Disse guttene imponerte med rå styrke i huska som ble heist ned fra taket. Foto: Javad Montazeri
Fargespekket: Sayeh Muradi Roshankohi fra Iran var blant dem som stilte i fargerik drakt som viste at mange ulike nasjonaliteter sto sammen på scenen. Foto: Javad Montazeri
Taukunst: Erika Hågensen fra Norge (t.v.) og iranske Sayeh Muradi Roshankohi viste fram sine ferdigheter. – Noen tenker på tau som noe veldig elegant. Jeg vil at det skal være sakte kunst, forklarer Erika som viste fram sine tauferdigheter til Sayehs sang. Foto: Javad Montazeri