Den første av tre utstillinger i trilogien «Museene danser – tre interaktive fortellinger om dans» ble åpnet på Ringve Museum tirsdag kveld. «Museene danser» er et treårig samarbeidsprosjekt mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans og museene i Sør-Trøndelag. Tre utstillinger med ulikt innhold skal settes opp på Ringve, Rockheim og Sverresborg for å vise bredden av dansetradisjoner, dansestiler og dansemiljøer i Norge, ifølge prosjektleder Tone H. Erlien.

- Dans er jo kun fremstilt på fotografier, i bøker og på scene. Ikke så mye på museer. Derfor ønsker jeg å ta kvalitetene i den sosiale dansen, føring og følging, at du danser for dansens skyld, for å vise hva dans er i dag. Dans er et middel for sosial samhandling, sier Erlien.

En del av kulturarven

Hun er danseviter med fokus på kulturarv, pardans, sosial dans og dansehistorie. Nå har hun funnet en kobling mellom dans og museum for å kunne fortelle om dans i kulturarven og kulturhistorien.

- Vi ønsker å bruke museumsarenaen for å forske på nye metoder for å få publikum deltagende i dansen. Det som er gjennomgående for dans i Norge er nettopp deltagelsen, og vi har en rekke lag og organisasjoner som har bidratt til danseopplæring.

Vil vise bredden

Norges danseforbund har 17000 medlemmer og 177 klubber. Utstillingen på Ringve består av plansjer som viser bredden og mangfoldet i dansen i Norge i dag. Danseklubber og danseinstitusjoner har sendt inn informasjon om seg selv som presenteres på ulike måter.

- Publikum har i stor grad bidratt til innholdet i utstillingen ved å sende inn flashmob, bilder og filmer med dans. Backstagefilmer er laget i samarbeid med NTNU og viser uformelle dansesituasjoner som vi vanligvis ikke møter som publikum. Her kommer vi litt nærmere de som danser, og det er interaktivt. Folk må bevege seg for å høre lyden på filmene, forteller prosjektlederen.

«Dans på låven»

Utstillingen har forsøkt å gjenskape et festlokale med plass til å danse. Ved å klikke på et nettbrett vil du få to minutters danseinstruksjon, og det er fritt frem å ta seg en svingom for publikum. Du kan selv velge hva slags dans du ønsker opplæring i, blant annet vals, Bollywood-dans, sving eller annen dans.

- Vi ønsker at museet skal være et samlingspunkt for å vise folk bredden av hva som finnes av dans, og samtidig vise den kulturarven vi alle bærer på. Vi har forsøkt å trekke linjene mellom den sosiale dansen, scenedansen og nyinnvandra dansetradisjoner i Norge. Vi ser at vi gjør en felles ting ved at vi danser, selv om de ulike danseformene er adskilt. Dans er universelt. Vi danser en levende tradisjon og vi ønsker at museene skal bli en møteplass for dialog både med det dansende og det ikke-dansende publikummet, sier Erlien Hun håper at de gjennom de interaktive metodene kan gjøre dansen mer ufarlig, og at folk vil ta seg en dans på museet.

Dans for alle

- Vi henvender oss til folk i alle aldre, både de unge med sosiale medier og dansefester som kanskje er for et litt mer voksent publikum, sier Lars Erik Melhus som er medkurator og utstillingsarkitekt for «Museene danser»

- Hvordan står dans blant unge i dag?

- Dans har fått en ny giv, noe hip hop har bidratt til og danseprogrammer på tv, så terskelen er senket. Og vi har jo festdansinga. Det er jo mange gamle dansetradisjoner som bare finnes i kroppene og som det er vanskelig å skrive ned i en bok. Det er disse tradisjonene vi gjerne vil gi videre til nye generasjoner og som er hovedmålet med dette danseprosjektet på museet, sier Erlien og Melhus.