– Venstre vil sikre at alle knutepunktfestivalene får opprettholdt støtten sin i 2016, sier Skei Grande til NTB.

Tidligere onsdag erfarte NRK at kulturministeren vil kutte i statsbudsjettet slik at 14 av 16 festivaler mister den øremerkede statsstøtten. Planen var at kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge i Harstad skulle få videreført knutepunktstøtten.

Krever forutsigbarhet

Regjeringens støtteparti mener det er urimelig å kutte i knutepunktordningen «over natta».

– Det er uaktuelt å være så uforutsigbar når det gjelder en så viktig støtte. Statsråden har varslet en gjennomgang av kriteriene for å motta støtten, og støttesystemet kan ikke endres før kriteriene er ferdige og alle vet hva de måles på, mener Skei Grande.

Felles for de 16 knutepunktfestivalene er at de er ledende innen sitt felt og skal hjelpe mindre festivaler ved å dele erfaring og kompetanse.

Omstridte midler

Om Widvey hadde fått viljen sin må festivaler som Ultimafestivalen, Melafestivalen, Olavsfestdagene og Øyafestivalen i framtiden søke støtte fra Norsk kulturråd og dermed konkurrere om midler på lik linje med andre festivaler.

– Hvis det blir en løsning hvor man må søke penger hvert år, vil det bety økt administrasjon og byråkrati. Det vil også bli en større usikkerhet rundt prosjektene, sier Jonas Prangerød, PR-sjef for Øyafestivalen, til kanalen.

Mens Øyafestivalen i Oslo fikk litt over 2 millioner kroner i støtte i år, fikk Olavsfestdagene i Trondheim over 10 millioner.

– Vi går med underskudd og kjemper for å overleve fordi Olavsfestdagene får millioner i støtte, sa leder for MIG gospelfestivalen, Øyvind Løvrød, til Trønder-Avisa i sommer.