– Folk har ringt og tilbydd seg å spille for knapper og glansbilder, sier festivalsjef Jan Engen.

Som følge av vulkanutbruddet og det påfølgende flykaoset på nordeuropeiske flyplasser, må bluesfestivalen i Trondheim nå gjøre betydelige endringer i programmet.

Vet ikke hvor Taylor er

Det er nå klart at kveldens konsert med Nine Below Zero må avlyses. Det samme må konserten med Homesick & The Louisiana Men.

Konserten med det britiske fenomenet Joanne Shaw Taylor i kveld og i morgen er også i det blå.

– Vi vet faktisk ikke hvor hun befinner seg, om hun er i London eller annen flyplass, sier Jan Engen til adressa.no.

Candi Staton i en tynn tråd

Lørdagens konsert med Anson Funderburgh & The Rockets utgår, det samme gjør konserten med Paul Lamb & Johnny Dickinson.

Festivalen har fortsatt et håp om å få lørdagens største attraksjon Candi Staton på plass i Trondheim.

– De har fly i morgen, så hvis askeskyen letter og alt går som det skal, kommer de. Men det ser selvsagt ikke lovende ut, sier Engen.

– Hva tenker du om alle endringene?

– Du kan jo prøve å regne ut oddsen for at noe sånt skal ramme en festival. Det er kjedelig, men ingenting vi kan gjøre noe med.

Musselwhite stepper inn

The Fabulous Thunderbirds kom til byen med nattbuss fra danskebåtferjeleiet i Kristiansand i formiddag. Konserten i kveld går derfor som planlagt. Som erstatter for Anson Funderburgh har festivalen fått Charlie Musselwhite Band til Trondheim.

– De satt faktisk strandet i Stavanger. Litt flaks må vi få ha oppi det hele. De er et minst like stort bluesnavn som Anson, sier Engen.

Festivalsjefen er stolt over innsatsen de har lagt ned de siste dagene.

– Vi har gjort en kanonjobb med å tette hullene. At vi i det hele tatt klarer å arrangere kan ingen ta fra oss.

Folk ringer og vil spille

Da de mørke skyene veltet inn over Skandinavia torsdag morgen, fryktet Jan Engen at Nidaros Bluesfestival skulle gå uten internasjonale artister i år.

– Med Lindley på torsdag, The Fabulous Thunderbirds i kveld og Musselwhite i morgen, berger vi, sier han.

Derfor frykter ikke bluesfestivalen den store økonomiske baksmellen heller.

– Det kommer folk, vet du. I kveld blir det helt fullt. Det er også et jevnt tilsig av billettsalg til lørdag. Folk har faktisk ringt for å tilby seg å spille for knapper og glansbilder. De kan godt spille for noen øl og en matbit for å hjelpe oss. Det er stort, sier Jan Engen.

Trondheim Storband er blant de andre erstatterne på programmet. Flere av artistene kommer til å spille flere enn sin ene oppsatte konsert for å hjelpe den vulkanrammede festivalen.

Meget usikker: Nidaros Blues' største stjerne, soulsangeren Candi Staton må mest sannsynling avlyse om ikke luftrommet over Nord-Europa åpner igjen.