Takker for 99 prosent støtte

Åge Aleksandersen jubler for å ha nådd 800 000 personer og fått 17 000 likes på sitt innlegg der han angriper Adresseavisens kommentator, Terje Eidsvåg.

Åge Aleksandersen har delt et innlegg der han fyrer av mot Adressa-kommentator Terje Eidsvåg - og fått stor støtte. 

Saken oppdateres.

Det har virkelig gått for seg på Åge Aleksandersens hjemmeside på Facebook, og på en rekke andre tråder de siste dagene. «Åge er taus», sto det i en henvisning Adresseavisen fredag, basert på kommentaren «Trønderrock i grønn gele».

Det var kommentator Terje Eidsvåg som etterlyste trønderrock-kongens synspunkter i den pågående trønderrockdebatten. Og dermed kom den folkekjære artisten på banen, med store bokstaver på egen Facebook-side, der han ba om å få fred i ferien sin, og han oppfordret fansen til å dele og like innlegget hans. Det gjorde de i fullt monn i helga – samtidig som journalist og kommentator Terje Eidsvåg spesielt, og journalister generelt, fikk gjennomgå.

De hardeste utfallene mot Eidsvåg har Åge Aleksandersen ifølge hans egen oppdatering søndag selv tatt bort. Det er likevel flere som mener Eidsvåg bør ha en annen jobb. Én formulerer det slik: «Når en såpass stor og folkekjær artist går til det skritt å boikotte Adresseavisens journalister, er det ikke da et meget tydelig signal til de lenger opp hos Adresseavisen at halsbåndet bør strammes litt? Når en arbeidsmaur stiller en hel koloni i dårlig lys er det på sin plass å knipse bort denne mauren», spørres det. En annen formulerer det slik: «Terje Eidsvåg, ta dæ en banan og sett dæ i ett træ om du ikke klare å la mannen få ha sin velfortjente ferie. My rart innafor døren i Adresseavisen

Jubler over støtten

Søndag kom Aleksandersen med et nytt innlegg på sin side der han skriver at han er overveldet av all respons og støtte. Han skriver også at han har fjernet alle som kommer med ufine kommentarer mot journalisten. «Over 800 000 nådd! Over 17 000 liker. Over 1000 kommentarer ... Jeg antar at over 99 prosent er positive», skriver han og sier at han har lest alle innleggene i ferien sin.

Ingunn Kroken, som har familiære bånd til Eidsvåg, reagerer på at Aleksandersen er så fornøyd med all støtten: «Kjære Åge, du er en av få kjendiser som gjennom hele din karriere har klart å beholde din integritet og du har aldri solgt deg eller så vidt meg bekjent misbrukt din kjendisstatus. Du er også en av de flinkeste og sterkeste formidlerne jeg vet om. Derfor både forundrer og skuffer det meg veldig at du, som har over 114 000 følgere på Facebook, velger å formidle at du er irritert ved å gå så hardt ut mot én person. Du oppfordrer i tillegg alle de 114 000 til å like og dele sånn at flest mulige andre også kan bli sinte på ham. I det nyeste innlegget ditt understreker du, og er veldig fornøyd med, hvor utrolig mange som fulgte den oppfordringen. Skuffende det også», synes jeg, skriver Kroken.

LES OGSÅ: Trøndersk selvpisking

- Kledelig og fornuftig

Mens tidligere journalist i Adresseavisen og Åge-fan, Elin Fosshaug Olsø, mente Aleksandersen med sitt innlegg la til rette for en offentlig gapestokk, har andre tidligere Adressa-folk gitt sin støtte til Aleksandersen. Blant dem Odd Anders With (også tidligere nestleder i KrF): «Takk for at du i årevis har gitt mye av deg selv, Åge, mer enn de fleste musikere, både personlig og i samfunnsdebatten! Lykke til videre! (PS: har jobba ni år i Adressa)», mens tidligere sjefredaktør i Adressa, Gunnar Flikke nøyde seg med: «Nyt dine velfortjente feriedager, Åge».

NRK P1-profil, Rune Nilson, støttet Aleksandersens (til da) taushet: «Det er bare tullete å forvente at en artist skal synse om andres forhold til hans åndsverk. Det er en tap-tap situasjon som hylekoret bør få slåss ut seg imellom. Jeg synes din taushet er særdeles kledelig og fornuftig, ferie eller ikke ferie. Hold kjeft, spis is» skrev Nilsen og artistkollega Henning Kvitnes kaller saken «som storm i en karsk-kopp – og sånt er jo snadder for media».

- Ille berørt

Kenneth Kapstad, trommeslager i Motorpsycho blant annet, er veldig tydelig i sin støtte til Aleksandersen: «Hvorfor i all verden skal ikke "mannen som nærmest er som landsfader å regne» få lov til å komme med et motsvar på sin facebookside og «henge ut» Terje Eidsvåg når Terje Eidsvåg selv får lov til å «henge ut» Åge i full offentlighet? Min ukas blomst går til Åge som konstant er nødt til å forholde seg til sånne folk som lager seg egne sannheter og får lov til å publisere de for evig beskuelse for alle og enhver! DET kaller jeg «stakkarslig maktmisbruk», skriver Kapstad og Frode Skibrek mener at «Adresseavisens journalister uansett ikke er de skarpeste knivene i skuffen».

Tidligere Høyrepolitiker Harald Ellefsen – en mann med en viss kunnskap om makt, kommenterer på følgende måte: «Storm i et vannglass, men du verden hva FB har gjort med både vannglasset og maktbalansen».

Nylig avtroppet leder i kulturkomiteen i Trondheim kommune, Venstres Erling Moe, var en av dem som reagerte negativt på Åge Aleksandersens tone i det første innlegget som nå er så mye delt.

- Det første innlegget han skrev var med på å stimulere de harde reaksjonene i kommentarfeltet. Første gangen jeg leste gjennom kommentarene ble jeg ille berørt av de harde utfallene. De var av samme karakter som man ser i avisenes kommentarfelt når det diskuteres for eksempel innvandring, sier Moe – som også ser noen prinsipielle betenkeligheter:

- Debatten viser makta som ligger i de nye mediene, som Facebook og Twitter, der folk kan opptre med sin egen kanal, uavhengig av andre medier. Rent prinsipielt så reiser dette en del spørsmål. Jeg er opptatt av at maktpersoner i samfunnet også forholder seg til en uavhengig presse, ikke kun de mediekanaler de selv har kontroll over, sier Erling Moe – og berømmer Aleksandersen for å ha gått gjennom kommenterende og slettet i etterkant.

- Hva skjedde med den opprinnelige trønderrockdebatten?

- Den forsvant i debatten om Åges ferie. Nå er det sikkert ingen som husker at regissør Nina Wester la opp til en kulturdebatt, sier Moe og legger til:

- At folk har ferie skal selvsagt respekteres. Likevel har jeg inntrykk av at både politikere og artister gjerne tar telefonen også i ferien for å komme med glade budskap.

Sporet av to steder

Nils Heldal, tidligere Adressa og Pstereo, nå sjef i Bennet Reklamebyrå, har også engasjert seg i debatten på FB.

- Debatten gikk feil vei to steder. Første gangen var det Adresseavisens egen skyld, siden kommentator ikke hadde snakket med egne kolleger som hadde dekket trønderrockdebatten og visste Åge var på ferie, sier Nils Heldal, sjef i Bennet Reklamebyrå.

- Deretter blir saken vinklet med «Åge er taus» på forsiden av avisa. At Åge da blir forbanna og sier hva han mener, må en kommentator i Midt-Norges frie stemme tåle. Åge kunne ha latt være å bruke «Caps lock», og likevel ment det samme. Da hadde han unngått at kommentarfeltet ble fylt med rennesteinsmeldinger som gikk direkte på journalisten. Men Åge har tatt bort disse innleggene i etterkant, og det er bra, sier Heldal.

Han mener det er bra at folk kan ytre seg som de vil i sosiale medier.

- Det er ikke bedre for demokratiet at avisene redigerer det som sies, da blir teksten journalistens destillat. Åge får ikke fram nøyaktig det han mener gjennom mediene, derfor synes han at det er bedre å ta styring over dette selv. Jeg personlig synes det er fint og fascinerende å se at meningsutvekslinger kan foregå på flere plattformer, på den måten kommer flere stemmer fram. Men man bør ikke uttale seg bare basert på et innlegg på Åge Aleksandersens facebook-side, man må også lese kommentaren det hele dreier seg om, sier Heldal.

Noe selvkritikk

Adresseavisens sjefredaktør Tor Olav Mørseth mener at debatten sporet av i det øyeblikket den begynte å handle om at Åge Aleksandersen er på ferie.

- Dette var en debatt om trønderrock der Åge er en viktig premissleverandør, understreker han.

- Men de som har kommentert på Aleksandersens Facebook-vegg mener ikke det er en avsporing, de mener nettopp debatten handler om journalister som forstyrrer artister på ferie?

- Ja, jeg registrerer det. Vi kommer aldri til å kritisere Åge Aleksandersen for at han er på ferie og vi vil heller ikke kreve at han skal kommentere noe som helst. Men han er en svært viktig stemme, så vi hadde satt stor pris på om han tok seg tid til å delta i våre spalter også, i tillegg til på Facebook. Åge Aleksandersen er en folkekjær artist, og det gjør nok også at han får så sterk støtte som han gjør. Men jeg mistenker at mange som deltar i debatten ikke har lest Terje Eidsvågs kommentar. Det anbefaler jeg folk å gjøre.

- Har dette blitt en god debatt?

- Nei, egentlig ikke. Dette ble en avsporing fra det som kunne vært en god debatt.

- Er det noe Adressa tar selvkritikk på i denne saken?

- Da Terje Eidsvåg skrev kommentaren, visste han faktisk ikke at Åge Aleksandersen var på ferie. Hadde han visst det, hadde han fått det med i kommentaren. Men den ville blitt skrevet uansett, dette handlet om Aleksandersens fravær i flere debatter. Det må det være lov å påpeke, sier Mørseth.

Åge Aleksandersen var i sitt Facebook-innlegg tydelig på at han ikke ønsker å snakke med Adresseavisen om denne saken.

Terje Eidsvåg visste ikke at Åge Aleksandersen hadde ferie, men ønsket kongen av trønderrock sin stemme i debatten. 

Terje Eidsvåg visste ikke at Åge Aleksandersen hadde ferie, men ønsket kongen av trønderrock sin stemme i debatten. 

Venstres kulturpolitiker Erling Moe ble ille berørt av Aleksandersens innlegg. 

Venstres kulturpolitiker Erling Moe ble ille berørt av Aleksandersens innlegg. 

På forsiden nå