Raaen har fått nok av «hatefulle ytringer» mot asylsøkere

«La Godhetstyranniet begynne!!», skriver artist Skjalg Raaen i et innlegg på Facebook.

Skjalg Raaen lover å ta til motmæle i debatten på Facebook og asylsøkere. 

Saken oppdateres.

Gitarist Skjalg Raaen la på Facebook ut et innlegg der han setter ned foten for det han mener er «i overkant menneskefiendtlige og hatefulle ytringer» om asylsøkerne som kommer til Norge. Han skriver i Facebook-innlegget at «nå er det nok».

Det er kommentarer på Facebook som «steng grensen» og «det er bare det er bare å sette dem i mottak langt ute i skogen» som får Raaen til å reagere.

LES HELE KULTUMINISTERENS KRONIKK HER

- Jeg skjønner at folk kan være skeptiske og redde, men slike utsagn gir en ekkel bismak. Det blir ikke en konstruktiv debatt av å komme med slike utsagn. Vi finner ingen løsninger ved å kalle hverandre navn. Vi må heller diskutere hvordan vi skal løse situasjonen når så mange kommer til landet vårt. Jeg vil ikke at slike meninger skal stå uimotsagt, sier Raaen til Adresseavisen.

- Polarisert debatt

Facebook-innlegget ble lagt ut tirsdag kveld og er allerede onsdag morgen delt over 1900 ganger og har fått over 700 likes. Han oppfordrer også andre artistvenner og medmusikanter om å ta til motmæle de som skriver med slike kommentarer.

Det er ikke et enkelt utsagn som gjør at han valgte å gå sterkt ut, men holdninger som han har lagt merke til i sosiale medier over tid.

- Dette er noe som har bygd seg opp og som jeg har reagert på over tid. Jeg mener at debatten har blitt veldig polarisert, sier Raaen.

Raaen skriver videre at han har innsett at han har et ansvar for å ta til motmæle mot innleggene og gå inn i debatten.

- Det har blitt legitimt å snakke nedsettende i offentligheten om de som ikke er norsk. Det har blitt legitimt å snakke om «oss» og «dem». Det mener jeg ikke er riktig og derfor ville jeg si fra nå, sier han.

- Har et ansvar

Han mener at som artist så har han en mulighet til å påvirke debatten.

«I kraft av det jeg driver med, så har jeg nemlig en god del facebookvenner som jeg ikke har et personlig forhold til, og av den grunn deler jeg heller ikke spesielt mye hva mitt privatliv angår. Men akkurat dette går utenpå alle slike selvpålagte prinsipper. Jeg kan ikke, i kraft av den jeg er og det jeg driver med, stå tilsynelatende passiv på sidelinja og "tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer meg selv"», skriver Raaen i innlegget.

Mange delinger

En rekke musikere og andre kulturutøvere ga onsdag morgen Skjalg Raaen sin tilslutning ved å klikke «liker» på teksten hans. Blant dem var Marthe Valle, Terje Tranås, Andreas Aase, Torodd Wigum, Petter Vågan, Conor Patrick og Åsmund Prytz.

«La Godhetstyranniet begynne!!»

«La oss møte frykt med ro, sinne med forståelse, drittslenging med saklighet, og problematisering med empatiske løsningsforslag,» skriver han før han avslutter innlegget med «La Godhetstyranniet begynne!!».

Raaen sier at han har som mål å delta i debatten og ta til motmæle i tiden som kommer.

- Jeg skal møte argumentene med saklighet og si fra på en skikkelig måte når jeg er uenig. Så lenge jeg har tid og krefter så skal jeg svare på de kommentarene jeg ser på Facebook, sier Raaen.

Adresseavisens lesere kåret Skjalg Raaen til årets kulturpersonlighet under Ut-Awards i januar 2015. Raaen satt også i juryen for Årets trønder i år.

På forsiden nå