Samisk hip hop og protestjoik

Det er hva du får oppleve på Rockheim når Maxida Märak, SlinCraze og Ailu Valle kommer til Trondheim i februar neste år.

Finsksamiske Ailu Valle, norsksamiske Slin Craze og svensksamiske Maxida Märak kommer på Rockheim 10. februar. 

Saken oppdateres.

Tråante 2017 skal markere 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold for samene.

Arrangementet varer en uke, fra 5. til 12. februar.

10. februar har de satt sammen en gratis hip hop-konsert hvor tre av de mest betydningsfulle unge artistene i Sápmi (Sameland) står på samme scene, i Trondheim.

LES BAKGRUNN: Samisk folkefest i Tråante neste år

Betydningsfulle samiske stemmer

- Alle kjenner Marie Boine og Frode Fjellheim og deres betydning for det samiske, men det er en ny generasjon som kommer med et nytt musikalsk uttrykk, sier Anne Fossen som er prosjektutvikler på Rockheim.

Hun mener at kvelden er en gavepakke til Trondheim og at artistene representerer hip hop av råeste merke fra Sàpmi.

- Disse unge utøverne baner vei for fremtiden, både som samfunnsaktivister og som musikere. De er aktivister og rollemodeller for den oppvoksende generasjonen. De er vel verdt å sjekke ut, sier Fossen, som avslører at de også jobber med et fjerde navn. En rapper fra Russland.

- Vi håper folk vil komme for å lære og bli inspirerte, sier Anne Fossen.

Protestjoik og hardcore hiphop

Maxida Märak (28) er en har menneskerettighetsaktivist og protestjoiker, som blant annet har markert seg i kampen mot gruveindustrien i Kallak, på svensk side i Sápmi. Artisten er oppvokst i Jokkmokk og er barnebarnet til joikeren Johan Märak. På samenes dag i fjor leste hun opp et manifest for samer rettigheter som ved hjelp av en sterk performance ble overlevert Sveriges kulturminister. Hun kommer til Rockheim med ny EP og et splitter nytt live-sett.

LES MER: Maxida Märak skar håret av sin søster under seansen

SlinCraze (26) er artistnavnet til Nils Rune Utsi som er oppvokst i bygda Masi som ligger mellom Kautokeino og Alta. Han er inspirert av Eminem og tekstene tar utspring i hans oppvekst. Utsi ble mobbet på skolen. Han reiser rundt på skoler for å opptre og fortelle om sin bakgrunn. Budskapet er fred, kjærlighet og aksept uansett religion, kultur og legning. Utsi opptrådte også i Kongens 70-årsdag.

HØR: Slin Craze rappe «Suhtadit» HER

Ailu Valle (31) er finsk same fra Gamasmohkki. Han rapper hardcore hiphop på nordsamisk, finsk og engelsk, blant annet om hvordan moderne vestlig livsførsel ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag, Valle har med seg livebandet Trio Boogiemen til Rockheim.

HØR: Ailu Valle rappe «Sáhtán ja Máhtán» HER

Festivalsamarbeid

Riddu Riđđu og Márkomeannu samarbeider om konsertkvelden sammen med Rockheim. De to sistnevnte er samiske kultur- og musikkfestivaler. Riddu Riđđu er kanskje mest kjent, den har siden 1991 vært avholdt i Kåfjord i Troms. Márkomeannu arrangeres mellom Skånland kommune i Troms og Evenes kommune i Nordland.

I en pressemelding fra Tråante 2017 sier festivalsjef for Riddu Riđđu, Karoline Trollvik, at samiske hiphopere har vært i vinden en stund, spesielt på grunn av deres sterke tekster og uredde fremtoning.

- Riddu Riđđu er stolt over å bidra til feiringen i Trondheim. Vi har som mål å presentere bredden av samisk kunst og kultur på flere scener gjennom året. Og spesielt stas er det å kunne slå til med noen av de yngste og mest uredde artistene vi har.

- Dette blir en kveld Trondheim sent vil glemme! Her er det bare å få på seg finstasen og bli med på å feire 100 årsjubileum sammen med oss, sier festivalprodusent for Márkomeannu, Susanne Langstrand-Andersen.

Arrangementet gratis for publikum og støttet av Sametinget og Nordisk kulturfond.

På forsiden nå