Rybak om favorittstempel: – Det er hyggelig

Alexander Rybak sang torsdag kveld Norge videre til finalen i Eurovision Song Contest. Finalen holdes lørdag i Lisboa, og Rybak lover enda lavere skuldre.

Alexander Rybak under pressekonferansen sent torsdag kveld.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Saken oppdateres.

De andre som gikk videre torsdag, var Serbia, Moldova, Ungarn, Ukraina, Sverige, Australia, Danmark, Slovenia og Nederland.

Norge ble lest opp som land nummer sju. Rekkefølgen var imidlertid tilfeldig og sier ingenting om hvem som fikk flest stemmer. Dette blir først kjent etter finalen.

Flere har merket seg at en del østeuropeiske land er blitt slått ut i semifinalene og antyder at det kan være en fordel med tanke på stemmer til Rybak, som ble født i Minsk i daværende Sovjetunionen.

– Jeg tror at folk er folk i alle land. Hvis jeg gjør det bra på scenen, har vi en sjanse, sier han.

Vil inspirere

Rybak fikk også spørsmål om hvordan det er å være blant favorittene.

– Det er hyggelig at folk tror på sangen, særlig når det er en sang som handler om å tro. Hele gjengen gikk inn i konkurransen med tanken om at hvis vi inspirerer én person, så er det verdt det, sier han.

Han vil forsøke å ha enda lavere skuldre i finalen lørdag.

– Nå er det en gang til, hvor jeg kanskje kan kose meg enda mer, sier Rybak – før han avbryter og begrunner det med at han må spare stemmen.

Under pressekonferansen etter semifinalen ble det klart at Rybak skal opptre i første halvdel av finalen. Nøyaktig rekkefølge blir klart noe senere.

Ifølge Rybak er både Hanne Krogh og Elisabeth Andressen – som vant med Bobbysocks i 1985 – på vei til Lisboa.

Uker med forberedelser

Rybak har selv skrevet årets norske bidrag, «That's How You Write A Song». Han vant med «Fairytale» i 2009. Vinner han lørdag, blir han den andre artisten til å vinne konkurransen to ganger. Bare irske Johnny Logan har klart det før.

Rybak startet framføringen torsdag med å smile bredt og så ut til å kose seg på scenen. Én gang tok han seg til øret for å rette på enten mikrofonen eller øreproppen, men ellers kunne man ikke observere noe som ikke gikk etter planen.

– Etter mange uker med forberedelser er det deilig å endelig vise Europa hva vi har å by på. God følelse! sa Rybak via NRKs pressefolk.

Det karakteristiske hoppet med fela satt perfekt med pyroteknikken, og TV-seerne fikk glede av grafikk på skjermen perfekt synkronisert med Rybaks bevegelser.

Falt på bettinglistene

Som en kuriositet kunne programlederne i semifinalen nevne at Rybak sto for framføringen av sang nummer 1.500 i Eurovision Song Contests historie.

Spillselskapene flyttet etter framføringen torsdag Norge nedover på listene. Fra en andreplass falt Norge brått til en sjetteplass på Eurovisionworlds samlede oversikt. Sverige og Benjamin Ingrosso er foran oss.

Det vil imidlertid ha kommet som et stort sjokk om ikke Rybak tar Norge videre, og hadde man veddet på dette, ville mange selskaper ikke gitt noen gevinst i det hele tatt.

Tangering av rekord

Årets konkurranse arrangeres i Lisboa, etter at portugisiske Salvador Sobral sang landet til topps med låten «Amar pelos dois» i fjorårets finale. I år deltar 43 land, noe som er tangering av rekorden fra 2008 og 2011.

Den første semifinalen gikk tirsdag. Av de nordiske landene ble Island slått ut, mens Finland gikk videre. De øvrige som gikk til finalen, var Østerrike, Estland, Litauen, Tsjekkia, Bulgaria, Albania, Irland, Kypros og Israel – hvorav de to sistnevnte er de store favorittene hos spillselskapene.

«De fem store» i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) – Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia – går sammen med arrangørlandet rett til finalen. Den holdes, som de to semifinalene, i Altice Arena ved bredden av elva Tajo.

Alexander Rybak etter å ha fått vite at Norge går videre. Bak jubler danserne. 
    
      (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Alexander Rybak etter å ha fått vite at Norge går videre. Bak jubler danserne.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Alexander Rybak på scenen torsdag kveld. 
    
      (Foto: Armando Franca / AP / NTB scanpix)

Alexander Rybak på scenen torsdag kveld.  Foto: Armando Franca / AP / NTB scanpix

På forsiden nå