Fans på nett

Ny og gammel musikk spres på blogger, nettsamfunn, fansider og fildeling. Er du på nett?

Saken oppdateres.

- Alle snakker om fildeling og nedlasting av musikk som om det er det viktigste som foregår på nettet. Dette er bare side av hva som skjer. Gjennom internett kan fans skape seg en felles identitet og dele følelser og tanker rundt noe de har til felles, sier Nancy Baym.

Amerikaneren er en av mange foredragsholdere som foreleser under musikkarrangementet Bylarm i Oslo denne uken. Hun har en doktorgrad i internettsamfunn og det som kalles for ”fandom”. Hun er motvekten til de mange seminarene som omhandler internett under konferansen. For mens alle de andre fokuserer på nedlasting fokuserer hun på alt det andre.

Visker ut distansen

Da Baym var ung var hun en hardbarket R.E.M-fan. Sammen med venner reiste hun etter dem på turne. På de forskjellige stedene møtte hun andre fans som hun utvekslet spillelister med og hadde glødende diskusjoner med.

- I dag kan man oppnå dette uten å reise rundt. Selv er jeg fan av Madrugada. Det er ikke mange av oss i USA. Likevel har jeg sett 30 konserter med dem, som jeg fikk på en DVD av en franskmann jeg snakket med på et fanforum, sier hun.

Dette eksempelt er et godt bilde på hva som skjer på internett nå.

Er du på nett?

Det er få band som ikke har en profil på nettsamfunnet Myspace. Der kan de dele musikk og nyheter med fans, og fans kan dele sine meninger direkte med artistene de selv er så glad i. Et annet eksempel er nettsamfunnet Facebook. Der er det et hav av applikasjoner du kan legge til din profil for å vise verden hva slags musikk du hører på. Du kan linke inn MP3-sanger direkte på siden og du kan dele dine spillelister med andre.

Dette er bare to av mange sider som er dedikert til musikk på nettet. I tillegg til nettsamfunn er det MP3-blogger, fansider, offisielle blogger og selvfølgelig den fryktede fildelingen.

- Kampen mot fildeling er tapt. Nå må man fokusere på hva som er bra med internett, og hva det gjør for musikken, sier hun.

En identitet

Facebook, Myspace, iLike og last.fm er bare noen få av alle sidene på nettet et band burde være representert.

- Hvordan skal man få tid til å lage seg en online-identitet? At man er flink til å lage musikk betyr ikke nødvendigvis at man er god på internett, sier hun.

Flere har nytt godt av å ha fans som gjør store deler av jobben. Nordmannen bak Madrugadas største fanside har blitt takket av dem personlig for jobben han gjør. Men samtidig som fansen gjør bandene en tjeneste, mister de også kontrollen.

R’nB-artisten Usher saksøkte en av sine fansider da de skrev dritt om hans daværende kjæreste. Og Prince har saksøkt flere etter at de har publisert bilder og musikk av ham.

På forsiden nå