Pingvinmusikk til begeistring

- En hel konsert bare for meg? Men sånn bør det også være.

Saken oppdateres.

- Ladies and penguins, direkte fra Sydpolen. Her er han! forteller en stemme over høyttaleren. Trondheim Symfoniorkester setter i gang å spille. Idet musikken når klimaks reiser en pingvin seg opp bakerst på scenen og står der med utstrakte luffer. 50 armer fra salen strekker seg frem og peker. Noen av publikum virker litt skeptiske, men mammas trygge arm eller pappas varme kinn hjelper.

Lurt å gå på do

Forestillingen «Pingvinhjelpen» av Erlend Loe ble satt opp på Trøndelag Teater i 2006. Tidligere i år returnerte pingvinen Bismarck og vennen Lone, men denne gang hadde de med seg Trondheim «Pingvinorkester». Samme besetning er å se i familiekonserten.

Siden sist har Bismarck reist verden rundt og lært seg mange språk - tror han i alle fall. Det første problemet gjør seg gjeldende allerede i starten av forestillingen; Bismarck må nemlig på do.

- Jeg kommer helt fra Sydpolen, men jeg liker ikke å gå på fremmede doer, forteller han. Lone holder vakt, mens pingvinen tisser bak en busk på scenen, og orkesteret spiller.

- Tiss e lurt, kommenteres det av ei lita i salen.

Hans Petter Nilsen er imponerende som pingvin, og det er han som styrer showet denne gang. Bismarck kaller dirigent Torodd Wigum Trond-Viggo, og snakker om Rune Rudberg og Trøndertaxi. Mye av snakket går over hodet på barna, og det er nettopp derfor forestillingen passer for barn i alle aldre. Alle ler, bare til forskjellige tidspunkt. Praten til Lone (Marianne Meløy), og Bismarck brytes opp av musikalske innslag ved Trondheim Symfoniorkester som virkelig har tatt frem pingvinmusikken. Strauss, Prokofjev, Elgar og Fliflet Bræin blir alle offer for navnkommentarer fra Bismarck:

- Hvorfor heter alle som lager musikk noe forferdelig?

Dirigentspirer

- Nå skal vi ruge frem en enhet, sier Bismarck og ber alle om å reise seg og lage pingvinluffer. Så går alle en gang rundt seg selv, vifter med armene og lager pingvinlyder: Eeeeeeeeee!

Mens Prokofjevs «Tybalt Recognizes Romeo» blir spilt er det ingen tvil om at det befinner seg flere musikere i salen: Mange står og dirigerer, hopper eller danser til den fengende musikken.

Så vises plutselig Sydpolbåten på et lerret bakerst på scenen, tegnet på at Bismarck må dra. Men det betyr ikke farvel, bare på gjensyn.

- May the force be with you, sier Bismarck til Lone, og konserten avsluttes med temaet fra Star Wars-filmene, til alles begeistring. På vei ut av Olavshallen går tre gutter og nynner for seg selv, lett berusa av musikk og pingvinhjelp.

 
På forsiden nå