Stina på egne bein

Stina Moltu trengte tid til å jobbe med musikken i fred og ro. Dermed flytta hun til en av verdens største byer. Nå har hun fått en haug namsosdamer til å strikke platecover.

Saken oppdateres.

I Brooklyn, New York ligger det en liten bar som heter Don Pedros. Et avlangt lokale med gamle murvegger og neonlys, og på bakrommet en liten scene. Det er søndagskveld, og namsosjenta Stina Moltu (27), med artistnavnet Stina Stjern, skal straks på som kveldens tredje artist. Hun forsvinner inn på toalettet for andre gang på kort tid, så plukker hun med seg el-gitaren og går alene opp på scenen.

- Det er veldig nytt, å stå alene på scenen sånn, forklarer hun senere på en lokal kafé.

- Men jeg er kjempeletta for at jeg har tatt dette steget og gått solo. Jeg har vært i New York nå siden juni, og det har vært fantastisk for meg at jeg kan jobbe så mye jeg vil og øve der jeg bor.

Arbeidsro i storbyen

Etter endt utdanning på jazzlinja på konservatoriet i Trondheim gikk turen for Stina via København til et kollektiv i Bushwick. Området er fullt av kunstnere og musikere som bor billig i gamle fabrikkbygg, og det er stor takhøyde på alle vis.

- Jeg liker veldig godt å være anonym, sier Stina.

- Å ha en stor boltreplass uten å bli så synlig som man fort blir i Trondheim. Og særlig nå som jeg har hatt en periode hvor jeg musikalsk sett har trengt å prøve og feile, har det vært godt å ha gjort det for seg selv, å holde på uten at noen kikker deg over skuldra.

Eget uttrykk

Stinas nyskrevne låter blir godt mottatt på Don Pedros, som er en av tre konserter hun skal holde på kort tid i New York. Lydbildet består av Stinas stemme, enkle loops og aggressiv fuzzgitar.

- Jeg liker veldig godt når det støyer, når det bråker og er energisk, sier hun.

- Men jeg er også veldig glad i improvisert musikk, og at ting er spontane. Melodisk har jeg nok fortsatt en del påvirkning fra jazzen, nettopp fordi jeg har gått den veien.

Hjem til jul

Neste stopp etter New York for Stina er Namsos, der hun skal spille julekonsert. Hun har allerede spilt inn to julesanger hjemme i stua som er tilgjengelige via nytrykte julekort med digitale nedlastingskoder.

- Så skal jeg prøve å få til en utstilling, med hundre håndstrikka platecover som damer i Namsos har gjort til de første hundre eksemplarene av sjutommeren som kommer i februar. Og så blir det tilbake til København og en plateinnspilling i løpet av året.

En ting er sikkert, sier hun:

- Det blir hundre prosent fokus på Stina Stjern. Nå føler jeg at jeg har kommet dit at jeg kan si det og gjøre det - for nå vet jeg hvor jeg skal hen.


 
        
            (Foto: Tonje Eliasson)

  Foto: Tonje Eliasson

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå