Tangueros del Norte:

Tangotalenter har blitt voksne

Det er ikke måte på hvor mye skryt de åtte medlemmene i Tangueros del Norte pådrar seg. Nå er yngste medlem snart ferdig med ungdomsskolen, og trønderne kommer med plate-debuten «Inspiración».

Saken oppdateres.

Du husker dem kanskje fra tredjeplassen i tv-programmet «Kjempesjansen», eller så har du vært så heldig å oppleve dem på konsert slik som Adresseavisens anmelder som skrev at «Tangueros del Norte er rett og slett en enestående samling ungdommelige talenter som satte Palmehaven i kok!» etter en konsert under fjorårets Olavsfestdagene. Uansett kommer du til å kjenne dem igjen også gjennom cd-formatet.

- Målet med plata har vært å bevare konsertpreget i musikken, forteller fiolinist Viktor Stenhjem (19).

- Hele orkesteret sto sammen, det var ikke noen på lukket rom. Og vi prøvde å ta flest mulig sanger i ett opptak, fortsetter han. Tre hektiske dager i februar ble feiret med konsert og cd-slipp forrige fredag, og fra da av var Tangueros del Norte mulig å kjøpe med seg hjem til stereoanlegget.

Tangoguru i kulissene

Det høres litt merkverdig ut at åtte trondheimsmusikere går sammen for å danne et tangoorkester i en alder av ni til 20 år. Forklaringen er at tangoguru Kåre Jostein Simonsen i 2003 ymtet frempå forslag om bandoneon-undervisning i kulturskolen, og fikk raskt gehør for sin entusiasme for tangomusikkens trekkspill. Etter å ha rekruttert tre elever, kompletterte han med piano, fiolin og kontrabass - det ble et orkester. Fem år etter forteller Viktor Stenhjem hvor medlemmene befinner seg.

- Jeg studerer musikk på Guildhall School of Music & Drama i London, Ranveig og Håkon er jo på Norges Musikkhøyskole i Oslo, Andreas, Åsbjørg og Ole går musikklinja på Trondheim Katedralskole, Øyvind studerer Bandoneon i Paris, mens Valeria, som er yngst, går 10. klasse på ungdomskolen.

Fra hat til kjærlighet

- Vi har vokst opp sammen, og vokst opp sammen med tango. Det startet som et barneprosjekt på kulturskolen. Etter hvert frigjorde vi oss og ble et selvstendig band. På plata har vi byttet på å ha full råderett over hver sang, så hver og en har en sang som er sin. Det er veldig gøy, sier Viktor Stenhjem. Han nøler ikke når vi spør hva som er så attraktivt med tango.

- Det er en veldig mulighet for personlig utfoldelse, uten at det blir jazz ut av det. Du er jo bundet av arrangementet, men det er helt okei å skli på en note, gjøre en stor vibrato eller gjøre om på soloer. Og så er det veldig kontrastfylt musikk. Veldig mye hat og kjærlighet. Den kan være nydelig, før det plutselig blir hardt og kraftfullt. Det er det som gjør tango gøy å spille, sier musikeren.

Argentinatur ble film

- Vi brenner veldig for det vi driver med, og jobber veldig hardt for å perfeksjonere det.

Blant annet har orkesteret gjort unna to studieturer til Buenos Aires for å studere musikkformens og pardansens argentinske arnested. Den siste turen resulterte også i dokumentarfilmen «Lidenskapens skole» som gikk for fulle saler under Kosmorama og som er å se på TV2 andre juledag. Det skjer mye rundt det unge tangobandet, og de gir seg ikke tross spredd beboelse.

- Vi er veldig bestemte på å holde sammen og fortsette. Det er strengt bestemt at vi øver på stoffet selv om vi er borte fra hverandre. Det funker veldig bra, sier Viktor med fredagens konsert i mente.Tangueros del Norte spiller førstkommende onsdag kl. 20 på Olavs pub og onsdag kl. 21 på Ni Muser. Gratis inngang på begge.

 
 
På forsiden nå