Endelig GODS-leveranse

Endelig! De patriotiske, ølsvingende hip-hoperne i Gode Ord Dør Sist er blitt ferdig med sin første plate.

Saken oppdateres.

I nærmere fire år har de finpusset sin første fullengder.

- Det er umulig å si, men jeg har garantert hørt sangene 300 ganger. Likevel, når cd-en kom satte jeg meg ned og hørte på det to ganger i strekk. Det er godt å kjenne at om noe er gammelt og noe er nytt, så har det kommet sammen på en måte som gir meg noe, mener Trond «Tfuzz» Wiger.

En sjeldenhet

Hiphop-plater er en sjeldenhet i Trondheim. Etter at musikksjef Håkon Moslet og kompisene erklærte norsk hiphop for død, forsvant den fra synsranden. Ifølge bransjefolk er det enormt mye undergrunns-hiphop i landet. Men, den når sitt publikum med mikstapes via alternative distribusjonskanaler. Få hiphop-album i byen blir utgitt med full distribusjon, med noen unntak. Blant de merkbare er Fremmed Rase og Sørsida Gerilja, og nå Gode Ord Dør Sist (GODS)

- Inntil noen år siden var det ikke aktuelt for oss å jobbe i studio. For oss handlet om å lage sangene og spille dem foran et publikum, kjenne energien med folk som hørte på, sier Trond.

- Tradisjonelt lages hiphop ved at folk sitter i studio og skriver for å spille inn der og da. Mens vi har vært mer bandaktig, sier Erik Bruset, bedre kjent som «Børek».

Det begynte med Grove Rundstykker i 1995, da var de fem stykker og spilte punk. Så fikk de smaken på elektronisk musikk, begynte å dra på hiphop-jams og kalte seg Groovy Donuts. Smultringene er tilbakelagt, som GODS har duoen varmet opp for Public Enemy, Timbuktu og Looptroop. Blant andre, og spilt en lang rekke konserter for toddlere, til støtte for Dahls og andre gode formål.

- Å venne seg til å feste sangene for å gi det ut på plate, det er ganske annerledes enn å spille live, mener Trond.

- Det tok tid å bli glad i det, vi brukte et år eller to på å finne frem til låter vi visste vi ville ha med på et album. Du vil at det skal være spontant på en studioinnspilling, det skal høres levende og ekte ut. Da må vi ta vare på de øyeblikkene, samtidig må det være substans så det ikke blir fort oppbrukt, melder Børek.Se videoen til «Hverdagsliv» (saken fortsetter under):Sorgterapi

Et tilfeldig møte med Thirstin Howl III resulterte i «Norway All Day». Mens smertefulle «Juan Paradés» er en personlig fortelling.

- Den handler om folk vi har mistet. Teksten stikker litt dypere, er mer personlig og selvutleverende, sier Børek.

- Det vi sang etter at jeg mistet broren min som fireåring, er refrenget på låten. «Søv du stilt der vindane blæs» står på grava, og er opprinnelig en sang fra den spanske borgerkrigen, forteller Trond.

Børek skrev sitt vers etter at mora døde av kreft.

- For en stund siden traff jeg en sykehusprest på St. Olavs som brukte låten. Han jobbet med sorg, og var veldig glad i den, fordi låten viste to plasser i sorgprosessen. Jeg hadde distanse da jeg skrev, mens Børek skrev sitt midt oppe i sorgen og brukte det til bearbeiding, forteller Trond.

Plata kan ifølge duoen kort oppsummeres som litt humor, noe skittprat og litt alvor. Et opprør mot konvensjoner, båser og forventninger. Bakrusangst, trondheimshyllest og otersafari i Nidelva.

- Låtene har en tendens til mer å stille spørsmål enn å preke, de er en oppfordring til å tenke igjennom ting. Tenke litt sjøl, sier Børek.

- Dette er noe som gjør at jeg greier å overleve i verden når jeg føler meg hjelpeløs. For hvordan skal du for eksempel ta tak i verdensproblemer? Skal du gi penger til Røde Kors? Skal du gå i demonstrasjonstog? Bli politiker eller eier av et multinasjonalt selskap, for å påvirke og gjøre verden bedre? For meg utviklet det seg til at det jeg følte jeg kunne gjøre var å skrive og få andre til å tenke over menneskeverd, mener Trond.

Midtveis

GODS' første fullengder, er dette slutten eller begynnelsen?

- Dette er et koselig øyeblikk midt i. Nå har vi muligheten til å vise plata til folk, mener Børek.

I løpet av plateinnspillingen har et tresifret antall blitt forkastet, før de kom frem til 18 verdige låter.

- Vi har brukt nesten to år mer enn forventet, og mange har etterspurt plata i lang tid. Nesten så det har blitt ubehagelig å si: Ja, snart kommer den, sier Trond.

- Det er veldig oppløftet av at folk gleder seg til at det skal skje, avslutter Erik.

Lørdag 24. januar er det slippfest på Blæst. Dørene åpner kl. 20.30 med fotoutstilling, videopremiere og obskure filmklipp. Konserten starter kl. 22.30, og GODS har med seg Svartlamon hardkor og Truls og Tore Reisch.


 
På forsiden nå