- Trøndere foretrekker ballerock

Bent Sæther ser ingen grunn til å svartmale ståa i rocke-Trondheim.

Saken oppdateres.

- Vi trøndere er gode på rock, vi liker musikk med baller. De siste årene har hipster-rocken fått et slags nerde/mobbeoffer-look som ligger nærmere Surferosa enn Hellacopters. Se bare på hva Pitchfork skriver om. Det ligger ikke for oss å kjøpe plater av hensyn til hvordan band ser ut, sier Bent Sæther, og understreker at det er en bra ting. Særpreg er det interessante når det kommer til rock.

- Den musikalske forståelsen til trønderne ble lagt i 1975 da bart var kult. Det er ingen andre steder enn i Trøndelag at Smokie spiller for utsolgt hus.

Pop og rock i dag er veldig indiestyrt, mener Sæther. Ettersom det ikke finnes mange slike band fra Trondheim, blir de heller ikke valgt ut til Bylarm. Han er ikke enig i at det står dårlig til i rocke-Trondheim.

- Se bare på hva som har skjedd i hardrocken de siste femten åra. Det er et stort metallmiljø i denne byen, og så har du jazzscenen som er skambra, sier han.

Miljøet avgjørende

Samtidig er det et problem at gode band flytter fra byen.

- De fleste som har stått på terskelen til å gjøre noe stort har flytta, sånn som DumDum og Lionheart. Når de ledende banda forsvinner, blir det heller ikke noe miljø rundt dem. Vi i Motorpsycho har ikke akkurat vært opptatt av å gå i flokk.

Sammen med band som Israelvis, Funny Farm og mange flere var Motorpsycho en del av det kreative miljøet rundt Svartlamoen og Uffa-huset tidlig på 1990-tallet. Dagens unge musikere mangler et miljø som kan være samlende på samme måte, mener Sæther.

- Det var ei greie i tida, en internasjonal feeling, og musikken var en del av det. Hardcoren kom til Trøndelag på slutten av 1980-tallet, det var den generasjonen sin musikk. Nå har du ikke sånne ting som kan samle ungdommen, og skape et behov for å lage egen musikk. Band blir mindre synlige når de jobber for seg selv.

Trendnisser i Bergen

- Bergen har et nytt oppsving nå, og har hatt det ganske jevnlig. Hva har Bergen som ikke vi har?

- Bergenserne er langt mer britiske enn oss, de er trendnisser. Og så er det en større by, folketall har en del å si. Samtidig er det utvilsomt stor forskjell på folkeslagene. Det som er hipt nå passer bedre for bergenserne. Bergen er gode på pop, men de har knappest fostret et godt rockeband, sier Sæther, og utdyper:

- Det er regionale forskjeller over alt. The Stooges kunne ikke kommet fra noen annen by enn Detroit. Vi skal ikke være redde for at vi ikke er med og er hippe på Bylarm i år. Trondheim har mer enn nok musikk for framtida. 
På forsiden nå