«Vårres jul» med nye låter

I 2010 skal 30-årsjubileet for «Vårres jul» feires med nyinnspilt cd og stor turné. I dag starter billettsalget til konserten «Vårres jul» i Olavshallen 12. desember 2010.

Saken oppdateres.

Det er ikke noe dårlig band som kommer til å stå på scenen: Hans Rotmo, Henning Sommerro, Gunnar Andreas Berg og Kai Biermann–identisk med dem som laget det klassiske albumet «Vårres jul» i 1980.

Det vil også være identisk med bandet som i november neste år gir ut albumet «Vårres jul–revidert utgave». I anledning 30-årsjubileet skal plata spilles inn på nytt, men noen låter er trukket fra og noen nye låter lagt til.

Hans Rotmo har nemlig fått ånden over seg. Siden han bestemte seg for å slå til på en oppfordring fra plateselskapet Universal, har han sittet i sitt nye hjem på Son og skrevet nye julesanger. Det har blitt mange av dem. Over ti, kanskje over 20. Hans Rotmo er litt vag på akkurat det. Men det virker som om han er fornøyd med de nye sangene.

– Jeg har god tid, og låtskriving krever tid til fordypning, sier Rotmo fra et vinterkaldt Son.Ikke mye hest og slede– Jula må oppdateres litt, ligne litt mer på det vi har rundt oss nå. Det blir ikke så mye «hest og slede» i de nye sangene. Det er en som heter «Jul i barnehagen» der ungene blir spurt om hva jula er, og du vet unger svarer ikke «vet ikke»–de flesker til med det de har å melde. En annen handler om gutter som går julebukk, det ender ikke opp som i Prøysens «Romjulsdrøm» akkurat, sier Rotmo, som skynder seg å tilføye at det ikke er sikkert at noen av disse to blir med på den nye plata som spilles inn i Trondheim i mai neste år.

Det mumles fra mange kanter i Rotmos leir at egentlig burde den gamle plata få ligge i fred og at de burde spille inn de mange nye sangene i stedet. Eller kanskje gi ut en dobbel-cd med både nyinnspilling av de gamle låtene og de helt nye.

For Rotmo vil gjøre de gamle låtene litt tøffere.

– Det blir mer rock 'n' roll denne gangen ja, lover 61-åringen.

Et skikkelig rabalder

Nå var det for så vidt ganske rock'n'roll for 29 år siden også. Ikke rent musikalsk, men mottagelsen av samlingen var ganske heftig og ikke bare begeistret.

– Jeg var nok litt uvøren med ting som for mange var hellige. Jeg formidlet at julen er en gammel hedensk skikk og gjorde et poeng av å «stjele tilbake» julen fra kristendommen. Jeg tråkker på noen tær ved å påpeke såpass uomtvistelige historiske fakta, sier Rotmo.

Hør «Vårres jul» på Spotify

Da plata ble relansert på cd i 1990, var den ikke lenger spesielt kontroversiell.

Og nå er sangene folkeeie i Midt-Norge.

– Det er ganske vilt, den selger jul etter jul, og andre artister har sangene på repertoaret sitt. «Vårres jul» har nådd en klassikerstatus. Det er veldig hyggelig, sier Hans Rotmo.

Går fortsatt etter konfliktstoff

Folk er blitt veldig mye mer opptatt av juleunderholdning nå enn for 30 år siden, og det er blitt en stor industri. Men Rotmo ser ikke noen som har tatt tak i noe av det han gjorde den gangen, og han er ikke imponert over kunnskapsnivået når det gjelder julens innhold og tradisjoner.

– Jeg ser ikke bort fra at noen av de nye sangene kan skape litt rabalder. Det finnes vel ømme tær fortsatt, og skal en skrive interessante ting må en jo gå etter konfliktstoff. Men det er ikke noe poeng i seg selv å skrive noe som skaper rabalder, sier Rotmo.

Rotmo har stort sett skrevet for teater de siste tiårene. Han har vært hard å be når det gjelder selv å stå på scenen og formidle sine gamle klassikere med Vømmøl og Ola Uteligger. De gangene han har gjort det, har det endt med dundrende suksesser, uten at det tilsynelatende har økt lysten hans til mer konsertvirksomhet.

Gleder seg til å stå på scenen

Men denne gangen har han ikke motforestillinger. Han skriver nye låter i et tempo som i velmaktsdagene, og han planlegger en større turné neste år. Olavshallen er det eneste som er spikret, over nyttår skal det legges opp en hel turné.

– Det blir vel en åtte-ti konserter, litt avhengig av interessen. Men det er snakk om Steinkjer, Verdal, Surnadal og noe her på Østlandet, sier Rotmo fra sin nye base på Son.

Vi antyder at mange nok vil glede seg over å møte gamle og nye julesanger servert fra Rotmo på scenen.

– Jeg gleder meg selv, jeg. Og tenk at jeg har fått med meg Gunnar Andreas Berg og Henning Sommerro. Enhver fornuftig person ville ha gledet seg til å spille sammen med dem. Det blir to mestermusikere og to avdankede, ler Rotmo, I sistnevnte kategori regner han seg selv og Kai Biermann.

– Men Biermann er jo den egentlige stjernen i dette laget. Han har snart vært popstjerne i 50 år–sier Hans Rotmo, som ble hektet på rock for første gang da han så Vikings med Biermann bak trommene i Verdal i 1963¿ 
 
        
            (Foto: MATIAS NORDAHL KARLSEN)

  Foto: MATIAS NORDAHL KARLSEN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå