- Festen var en del av Giskes valgkamp

Sæmund Fiskvik synger ut om Rockheim-festen i fjor som han hevder å ha kostet tre millioner kroner.

Saken oppdateres.

Det vil ikke administrerende direktør Suzette Paasche ved Museene i Sør-Trøndelag være med på.

- Prislappen ble 1,1 millioner kroner for et todagersarrangement, sier hun til Adresseavisen om festen - et arrangementet hvor kulturdepartementet inviterte til nøkkel-overrekkelse og fest på Rockheim like før valget i fjor.

Summen omfatter også presentasjon av stortingsmeldingen «Framtidas museum» dagen derpå. Det opplyser administrerende direktør Suzette Paasche ved Museene i Sør-Trøndelag.

Sæmund Fiskvik, som inntil 2005 var direktør i de internasjonale plateselskapenes norske interesseorganisasjon IFPI, er én av dem som har spekulert i hvor mye den såkalte «åpningsfesten» på Rockheim den 20. august i fjor faktisk kostet.

På festen ble entreprenører, kommune, fylke og stat underholdt av artister som Ane Brun, Lars Lillo-Stenberg, Jan Eggum, Nora Noor og Ravi–og kulturminister Trond Giske overrakte museumsnøkkelen til Suzette Paasche.

Samtidig ble det klart at åpningstidspunktet for Rockheim var utsatt til 8. mars 2010, og siden har prosessen blitt ytterligere forsinket.

– Bestilt fra departementet

Fiskvik var til stede på arrangementet den 20. august i kraft av å være konsulent for museets arbeid med opphavsrett. På festen tok han uanmeldt ordet fra scenen og framførte nyskrevne vers av nidvisa «Trondhjæms Blaa»–en signaturvise for Fiskviks gamle radikalergruppe Isenkram. I sangen poengterte Fiskvik at huset var langt fra på stell, og at Giske brukte markeringen bevisst i sin valgkampinnspurt.

Da Fiskvik i helga var tilbake i Trondheim for å holde konsert på Olavs pub, hadde han skrevet enda flere vers. Nå hevdet han at festen var en «feikeåpning» og at den kostet tre millioner kroner.

Administrerende direktør Suzette Paasche ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST) avviser en slik sum.

– Prislappen ble 1,1 millioner kroner for et todagersarrangement. Pengene gikk til ekstra sikkerhet, leie av utstyr, produksjonsselskapet Ramalama, samt hotell og transport for artistene. Arrangementet var en bestilling fra kulturdepartementet, og regningen ble i sin helhet oversendt departementet, sier Paasche til Adresseavisen.

– Bra for Trondheim

Hun påpeker at det ikke var snakk om en åpning av Rockheim, men en markering av at MiST overtok prosjektansvar fra kulturdepartementet. Samtidig benyttet Giske det uferdige museet som arena for å presentere den nye museumsmeldingen dagen derpå–samtidig som statsminister Jens Stoltenberg åpnet en betaversjon av Rockheims virtuelle del på link fra Oslo.

– Giske ville legge arrangementet til den delen av huset som var mest ferdig på dette tidspunktet. Han har hatt et sterkt engasjement for dette prosjektet, og det var fint for Trondheim at arrangementet ble lagt hit, sier Paasche.

Paasche og MiST har det overordnede ansvaret for drift av Rockheim, og Paasche svarer på vegne av prosjektdirektør Arvid Esperø, som er 60 prosent sykmeldt med ryggproblemer ut mai. Jari Tero Kalevi Takala er engasjert som assisterende prosjektleder i Esperøs fravær.

Sæmund Fiskvik sier til Adresseavisen at det ikke ligger noe kritisk motiv bak innholdet i de nyskrevne versene om Rockheim.

Vil ikke bevise

Snarere baserer de seg på en «ironisk undring», hvor han føler at karakteristikken «feikeåpning» fortsatt er presis. Han vil likevel ikke føre beviser for selve prislappen på arrangementet, som han i sangen hevder å være tre millioner kroner. Dette beløpet er nemlig et resultat av det Fiskvik kaller «kvalifisert dikterisk frihet».

– Jeg forsøkte å sette tall på noe jeg hadde inntrykk av, sier Fiskvik, som også synger at festen den 20. august var en del av Giskes valgkamp.

– Og man trenger vel ikke så store dikteriske evner for å registrere det? spør Fiskvik.

Hold deg oppdatert på nyheter fra adressa.no på Facebook her. 
På forsiden nå