Rocken kommer heim

I dag skjer det. Helt sikkert og helt sant. Rockheim åpner for deg og meg.

Saken oppdateres.

Snart ett år etter at kulturfiffen feiret byens nye museum med festligheter i millionklassen på Brattøra, blir rocken endelig allemannseie. Det skjer klokken 16 i ettermiddag.Da åpner nemlig det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock, bedre kjent som Rockheim, dørene på Brattørkaia 14. I fjor på denne tida var kulturdepartementet vert for en lukket markering av et ennå uferdig museum.

Denne gang er alt klart – og du invitert.

– Vi legger siste hånd på verket nå, og spenningsnivået er høyt. Det vil koke litt fram mot åpning, men det er fordi vi er så fokuserte på at dette skal bli ferdig, sier Rockheim-sjef Arvid Esperø.– Jeg regner med at siste håndverker er ute av bygget klokken fem på fire, fortsetter han.For da er det ingen vei tilbake. Publikum inviteres til å møte opp i den nyanlagte parken utenfor museet en time før åpning. Der vil de få smaksprøver fra Rockheim-restauranten – og levende musikk.

Tidstunnel med T-bird– Det vil være en artist som spiller folk inn når dørene åpner, men vi holder det hemmelig hvem denne artisten er, sier Rockheim-sjefen.Men presis klokken 16 vil hemmelighetskremmeriet være over. Da får publikum tilgang til den permanente Rockheim-utstillinga, som til nå har vært omtalt av mange, men sett av få.Esperø håper de besøkende vil starte i «tidstunnelen» i sjette etasje. Herfra kan man navigere seg bakover i rockens historie, presentert i tablåer: En 57-modell Ford Thunderbird utgjør for eksempel midtpunktet i 50-tallsavdelinga.Femte etasje rommer medietek og 266 kvadratmeter restaurant.Etter maten kan «Gjør det sjøl»-avdelinga i etasjen nedenfor bli et høydepunkt for mange.Legender og framtidshåp

– Der kan man lage låter, gå på gitarskole hos Ronnie Le Tekrø og kanskje spille litt i band. Man skal rett og slett ha det gøy og le, sier Arvid Esperø, som også frister med musikk fra legendariske Beatniks på åpningskvelden klokken 19.– Beatniks er et bilde på den viktige overgangen i europeisk pop og rock på begynnelsen av 60-tallet, da de gikk fra Shadows-inspirert instrumentalmusikk til beat med vokal. Sånn sett er bandet representanter for rockhistorien, sier Esperø.Dagen derpå er det framtidas rockhåp som inntar scenen, med trondheimsartistene Pelagic, Magnus Sinnes, Elephantine og GODS i rekkefølge fra klokken 16.30 og utover.Inngang er gratis både i dag og i morgen. Rockheim slipper inn folk i helga også, men da mot betaling. Prisen er 90 kroner for voksne, 70 for studenter og 50 for barn. Familier kan få gruppepris til kroner 225 eller årskort til 500.Rockheim for folket– Med den dybden og den stoffmengden vi har i huset, håper vi at publikum får lyst til å oppleve utstillingen mer enn én gang, forklarer Esperø, som varsler at de vil kartlegge publikums behov før de tilbyr lignende abonnementsordninger til andre besøkende.I august vil Rockheim ha åpent hver dag mellom 11 og 18, foruten mandag, som er stengt. Fra 1. september går man over til åpningstid mellom 11 og 16, men med langåpent til klokken 20 på onsdager.Museets offisielle åpningsfest er satt til 19. august, og da vil kulturminister Anniken Huitfeldt være til stede. Før den tid er det din tur:– Det er for folket vi har laget Rockheim, og dette er folkets åpning, sier Arvid Esperø om torsdagens publikumsinnslipp.TID OG STED: I ettermiddag klokken 16 på Rockheim, Brattørkaia 14. 
På forsiden nå