Ønsker ikke flerguderi og gambling i kirkerommet

Menighetsrådet i Orkdal krever at Terje Tysland fjerner to sanger før kirkekonserten i neste uke.

Saken oppdateres.

«Evig e’ vi tro. Vi e’ barn av Eros no. Og alle guda står vakt. Over sådann ro».

Slik lyder teksten i andre vers av Terje Tyslands «Kjærlighetsvise». Ideen om flere guder enn én ble for sterk kost for menigheten i Orkdal.

Tyslands søknad om å spille i kirka ble bare innvilget under forutsetning om at sangen ble fjernet fra repertoaret. Menighetsrådet vil heller ikke høre «Himmel'n og tebake».

– Ikke oppbyggelig

– «Himmel'n og tebake» er en gambler-sang fra start til mål. Det er verdier vi ikke ønsker at skal formidles i en kirke, sier sokneprest Martin Lund i Orkdal kirke til adressa.no.

Han har forståelse for at kravet om godkjenning av tekst og repertoar kan virke uvant, men framholder at dette er vanlig prosedyre. Kirka er et symboltungt og ladet rom, på annen måte enn et kulturhus.

– Det står i kirkeloven at bruken av kirka skal være til Guds ære og menighetens oppbyggelse. Menighetsrådet jobber etter disse retningslinjene. «Kjærlighetsvise» går ikke overens med «Guds ære», mens «Himmel'n og tebake» ikke er til menighetens oppbyggelse, forklarer soknepresten.

Aksepterer forbudet

Arrangør Edvard Vollvik sier at kravene vil bli respektert uten forbehold. Da adressa.no snakket med Terje Tysland i forrige uke, uttrykte artisten forståelse for at programmet måtte forhåndsgodkjennes.

– Menighetsrådene kjenner jo ikke meg. Jeg har stor respekt for kirka som rom, og ramp kan jeg være andre steder, forsikrer Tysland.

Den erfarne trønderrockeren debuterte som kirkemusiker i august. Også den gangen måtte materialet gjennomgås. Føre var ble tekster og repertoar vedlagt med søknaden denne gangen.Rabulist og verbal-pøbel

– Jeg har jo et litt frynsete rykte på meg. Så når menighetsrådene ser at Tysland skal i kirka for å synge, så vil de jo vite hva jeg skal gjøre. Nå får jeg bare holde meg til repertoaret. Vi spiller blant annet «Til moder jord» og «Heile livet». Det er jo ikke kristenmusikk, men musikk som passer til en slik setting, sier Tysland.

Med seg på turnéen har han et band bestående av trommer, bass og orgel – identisk med ensemblet som spilte i Børsa kirke. Det var en debut som ga mersmak.

– Det var snedig. Jeg har fryktelig mye musikk som egner seg på pub og i festlig lag. Nå fikk jeg bruke en annen del av repertoaret. Jeg er kanskje kjent som rabulist og verbal-pøbel, men det er jo bare en liten del av musikken min som er sånn, sier Tysland.

Artisten spiller i Selbu kirke tirsdag 9. november, Åfjord kirke onsdag 10. november, Orkdal kirke torsdag 11. november og Stiklestad kirke fredag 12. november.

 
 
 
På forsiden nå