Gjennombrudd for jazzfestivalen

Varaordfører Knut Fagerbakke er ny styreleder i Trondheim Jazzfestival. Samtidig har festivalen fått 300 000 kroner mer å rutte med.

Saken oppdateres.

Det er mange nyheter rundt Trondheim Jazzfestival i år. Ikke bare har de bedre råd, festivalen flyttes også fra tidlig november til tidlig september. Dessuten er det avgjort at høstens festival i sin helhet vil bli en feiring av at jazzlinja i Trondheim er 25 år.

Da Fagerbakke ble valgt som ny styreleder tidligere i januar, var festivalen allerede inne i en god stim.

For første gang hadde de fått statsstøtte. Norsk kulturråd hadde bevilget 100 000 kroner til festivalen i 2004. Dessuten var det klart at Trondheim kommune ville fem- eller seksdoble sin bevilgning til festivalen i år. Pengene fra kommunen har økt fra 50 000 kroner i fjor til mellom 250 000 og 300 000 i år.

Større armslag

Samen med andre, mindre bevilgninger, vil Trondheim Jazzfestival dermed ha en støtte på ca. en halv million kroner i år. Det gir dem et helt annet armslag enn tidligere.- Hva er årsaken til at festivalen nå har fått et slikt gjennombrudd hos dem som bevilger penger?

- Når det gjelder bevilgningen fra kommunen, er den en anerkjennelse av det meget gode jazzmiljøet vi har i Trondheim. Det gjøres veldig godt arbeid både på musikk- og kulturskolene, på videregående skoler og på Musikkonservatoriet i Trondheim, sier Fagerbakke.

Kvalitet belønnes

- Jeg tror Kulturrådet har merket seg at vi er en festival som utelukkende konsentrerer oss om jazz og improvisert musikk, og at vi satser på kvalitet. I motsetning til de fleste andre festivalene, har vi ikke pop og rock på programmet, supplerer styrets nestleder Ernst Wiggo Sandbakk.Jazz og improvisert musikk blir det mye av også under årets festival tidlig i september. Sandbakk, som også representerer Jazzlinja, forteller at festivalen i sin helhet vil bli å betrakte som Jazzlinjas 25-årsjubileum. Alle de tidligere studentene har allerede fått brev der de blir bedt om å komme med ideer.

Internasjonale gjester

- Betyr det at årets festival blir helnorsk?- Det trenger det slett ikke bety. Studentene ved jazzlinja har i årenes løp samarbeidet med svært mange store internasjonale musikere, og mange av dem kan være aktuelle på programmet, sier Sandbakk. Chick Corea og Pat Metheny er bare to av mange navn som dermed kan bli vurdert - avhengig av hva økonomien tillater. Etter at festivalen i 2003 slet med svært varierende besøk, blant annet på grunn av kollisjonen med Uka i Studentersamfundet, er både Sandbakk og Fagerbakke nå svært entusiastiske når det gjelder festivalens framtid.

Gode læremestere

Fagerbakke innrømmer at han ikke er noen stor ekspert på jazz, men han har i mange år vært en ivrig publikummer, og når det gjelder det rent musikkfaglige, har han gode læremestere rundt seg. Samtidig med at de to møter Adresseavisen, får han til og med en leksjon i trommespill av trommeslager Sandbakk.- Jazzen er et verdifullt tilbud til publikum i Trondheim. Selv var jeg en ivrig publikummer på jazzklubben på Trubadur allerede på 70- og 80-tallet. Blant annet husker jeg saksofonisten Sammy Remington, som spilte samen med brødrene Helge og Jarle Førde. Favorittmusikken min befinner seg i grenselandet mellom jazz og blues. Og hvis det er ett band jeg ønsker meg på programmet i høst, er det Kirsti Huke Band, sier Fagerbakke.

Sandbakk, som har vært med på å arrangere jazzfestivalen i flere år, setter pris på å få en profesjonell administrator inn i det ellers musikerdominerte styret og mener at Rosenborg-tankegangen om å gjøre hverandre bedre vil fungere også på dette området.

Om kort tid skal festivalen dessuten ansette en daglig leder som skal ta seg av det praktiske arbeide i månedene som kommer.

Ny giv: Varaordfører Knut Fagerbake er en lærevillig, ny styreleder i Trondheim Jazzfestival. Her får han instruksjoner av nestlederen, trommeslager Ernst Wiggo Sandbakk. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN 

Ny giv: Varaordfører Knut Fagerbake er en lærevillig, ny styreleder i Trondheim Jazzfestival. Her får han instruksjoner av nestlederen, trommeslager Ernst Wiggo Sandbakk. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN 

På forsiden nå