De har grunn til å glede seg, ifølge Tom Petty selv:

– Vi har aldri vært bedre, sier Petty til TT Spektra om seg og The Heartbreakers, hans faste band gjennom 40 år hvis man skal ta med den forutgående Mudcrutch-tiden.

At fansen i Europa engasjerte seg så sterkt at de dannet Facebook-gruppen «Bring the Tom Petty tour to Europe», skal – sammen med en konstant høy interesse – være medvirkende årsak til at de kommer, ifølge det svenske byrået.

- Det er rørende at så mange er med i kampanjen, sier Tom Petty.

Endelig tilbake

Som kjent lider Petty (61) av flyskrekk og har holdt seg unna Europa i 20 år. Forrige gang han var i Norge, var i 1992 i Oslo Spektrum. Men fredag står han atter på en norsk scene – i Frognerbadet på Norwegian Wood-festivalen.

Ifølge en av de store, norske Petty-dyrkerne lover settlister og rapporter hittil godt. Tom Petty spiller denne uken i Skandinavia, etter å ha landet i Irland sist fredag – der han ifølge sin egen Facebook-side feiret med en Guinness.

- De er i storslag, sier Askil Holm, som har sett Tom Petty to ganger i Nord-Amerika. Først med Mudcrutch i San Francisco, så med Heartbreakers i Toronto.

Mudcrutch utgjøres i tillegg til Petty selv av gitarist Mike Campbell og Benmont Tench på tangenter. De begynte å spille sammen i 1970 og er forløperen til the Heartbreakers.

- Det er alltid moro når vi jobber sammen, så det er mulig at vi finner på noe gøy, sier Petty videre i intervjuet med TT Spektra. Han antyder at Mudcrutch også vil gjøre «noe» i 2012, samtidig som han har plateting på gang med the Heartbreakers igjen.

Komplette artist

Askil Holm fastslår at han driver rene opplysnings- og formidlingstjenesten når det kommer til Tom Petty & the Heartbreakers. For Holm spiller i hyllestbandet Pretty Young Pettys, og har sterke meninger om den amerikanske veteranartisten.

– Han er den komplette artist. Både som musiker, som person og for å tørre å si hva han mener, oppsummerer Askil Holm, som mener Tom Petty kanskje er den «musikernes musiker» som best har slått gjennom også hos folk flest.

Selv er Holm glad i sanger som «Mary Jane's Last Dance», «Wildflowers», «Even the Losers», «Listen to Her Heart», «Southern Accents» og – en av de nyere – «Should Have Known It», fra 2010-albumet «Mojo».

– Pettys låtskriving er utadvendt og direkte. Du føler blå himmel med én gang refrenget kommer. Alt er ikke like spennende, men de låtene som har mer i bunnen utover førsteinntrykket, de er klassikere.

Tom Pettys sterkeste side som låtskriver?

– Store refreng! sier Askil Holm uten å nøle: – Han er etter min mening den tydeligste refrengmakeren av alle de såkalte heartlandartistene som Springsteen og Dylan. Han har teft for refreng og gode vers, og det kjenner ingen sjanger, selv om han i USA er gudfar for FM-rocken.