Spirituell folkeforfører

Patti Smith er fortsatt yngre enn de fleste.

Infridde: Patti Smith har muligens spilt enda bedre konserter, men innfridde likevel forventningene i historiske omgivelser på Olavsfestdagene i går kveld.  

Saken oppdateres.

En akkord, én kjærlighet, ett folk!

Undertegnede har sett Patti Smith mange ganger. Jeg har ikke alltid vært like begeistret for det hun har gjort på plate, men hun har alltid overvunnet meg totalt på konsert.

Nå, etter hennes beste album siden 70-tallet, og på hennes første konsert i Trondheim, var de personlige forventningene store. Kanskje for store?

Tja, nei. Jeg lot meg ikke narre av en litt nølende «Dancing Barefoot» som første låt, vet at hun tar tiden til hjelp til å bygge opp stemningen.

Rammet inn av spiret på Nidarosdomen og Nidelven malte Patti Smith-kvernen langsomt og stadig mer overbevisende. To av de beste låtene fra det siste albumet kom tidlig, og det første tilløpet til gåsehud kom på en majestetisk oppbygd «Free Money» - fra det ydmykt søkende til de hyttende knyttnever i en låt, det er Patti Smit i et nøtteskall.

Vi har nok sett enda bedre konserter med henne. Lyden i  Borggården er ikke den aller beste når lydnivået presses, og den andektige stemningen rundt borgen setter sitt preg på artister og publikum.

Men for all del, Patti Smith skuffet ikke denne kvelden heller. 

Hun går til sin jobb med både ymdykhet og alvor, men tro ikke at hun ikke har en plan med det hun gjør. Hun utnytter sommerfugleffekten, de mange små vink til publikum, de små dansestegene, de korte pausene ved scenekanten med nærkontakt med publikum. Alt er ledd i en plan, som kulminerer når de store publikumsfavorittene «Because The Night», «Gloria» og «People Have The Power» avslutter med fullt rocketrøkk. Da har Patti oss alle i sin hule hånd. Hun får oss til å føle at vi er med på noe spesielt. Og det er vi jo, i møte med en av rockens viktigste utøvere de siste 40 år.

Gitarist Lenny Kaye underbygger og foredler Patti Smiths uttrykk gjennom sitt varierte og dynamiske gitarspill gjennom konserten.  Lenny bør få sin del av æren for Smith har funnet sitt eget distinkte uttrykk. De har opp gjennom årene funnet ut av ting sammen, med basis av Kayes store kunnskap og engasjement for rockens utvilklingen - som han har fulgt tett siden 50-tallet. Dessverre fikk ikke vi den spesielle «Nuggets»-medleyen som Kaye har kjørt på mange konserter på årets turne. Til det var konserten for kort og hitorientert.

Men den  var lang nok til at Patti fremførte låter fra nær samtlige utgivelser, med fokus på de eldste klassikerne og låter fra hennes nye og gode album.

Patti Smith er blitt assosiert med punken. Det er på én måte helt feil, Patti er en søkende romantiker, en intellektuell, en spirituell sjaman hvis opptredener har like mye til felles med en religiøs messe som en rockekonsert. Hun maner til «indre reiser» og politisk samhold, hun er totalt uten den ironiske distansen og  nihilismen som kjennetegnet punken. Patti Smith formidler et kjærlighetsbudskap som det kanskje det hadde vært lett å raljere med, hadde det ikke vært fordi hun gjør det både med hengivenhet og vidd, fordi hun er hun publikumsforfører av rang, og fordi hun fortsatt har det viktigste til felles med punken. Påståelighet, energi - og gode refrenger.

På sitt første album i 1975 gjorde Patti en cover av The Whos «My Generation». Du vet, den med  tekstlinjen «I hope I die before I get old».

Snart 40 år etter holder hun fortsatt på.  Det er sikkert fordi hun er langt fra gammel.

Anmeldt av OLE JACOB HOELDette spilte Patti:

1.«Dancing Barefoot» (fra Wave)

2. «Redondo Beach» (fra Horses)

3. «April Fool» (fra Banga)

4.  «Fuji-San» ( fra Banga)

5. «Free Money» (fra Horses)

7. «Ghost Dance» ( fra Easter)

8. «Beneath The Southern Cross» (fra Gone Again)

9. Pissing In A River  (fra Radio Ethopia)

10. Because The Night (fra Easter)

11. Peacable Kingdom ( fra Trampin')

12.  Gloria ( fra Horses, originalt med Them)


Ekstra:

13. Banga ( fra Banga)

14. People Have The Power (fra Dream of Life)

15. Rock N Roll Nigger (fra Easter)

På forsiden nå