Hærmætti trønderrock

Møt The Hærmætti Tysland Band - vårens underligste platedebutanter.

Saken oppdateres.

Du har kanskje allerede hørt «Øl over heile mæ» på radio. Hvis ikke hørte du den i hvert fall bli sunget på herretoalettene lenge før konserten deres under UtAwards i Studentersamfundet sist fredag. Som navnet kanskje skulle tilsi, er ikke The Hærmætti Tysland Band et tøyseband som spiller egne tolkninger av Terje Tysland-låter. Dette er trønderrock på alvor.

- Både Åge, Vømmøl, TNT, D.D.E. og Tysland har vært inne på noe, men dette er trønderrocken slik vi mener den bør være, sier en av initiativtakerne, Lars Lien.

- Det er jo ingen parodi på Terje Tysland, vi bare hermer, sier han.

Lensmainn Propp sa stopp

Han møter KulturAdressa sammen med vokalist Frode Sander Øien etter en lang natt på UtAwards kvelden før. Etter hvert skal det vise seg at det ikke bare er Lars og Frode som sitter her, men også aliasene Tore og Tarjei Tysland fra bygda Tyslandsvika, som ligger like ved Sæmskaskogen, et imaginært sted «mellom her og Oppdal». Sammen med brødrene Tony (Even Granås), Trond (Truls Lorentzen), Truls (Erlend Smalås) og Timothy (Stein Spjelkavik), startet de bandet The Hærmætti Tysland for å slippe unna kemneren i hjembygda.

- Han og lensmann Propp er etter oss. Hvis vi ikke skaffer 30 000 kroner før 21. august, tar de fra oss gården, sier Tarjei Tysland.

- Dette er den klassiske historien om makta mot arbeiderklassen, eller det onde mot det gode om du vil, sier han.

Ja vel, da skjønner vi litt mer av mytene rundt bandet. The Hærmætti Tysland Band må lykkes som band og skaffe penger, så de ikke mister hus og hjem.

- Men ærlig talt, Lars Lien og Frode Sander Øien, hva er det egentlig dere driver med?

- Vi, eller Tysland-brødrene, slipper en plate i vinter som selvfølgelig aldri burde blitt utgitt. Du kan si det sånn at dette er ikke-musikk, sier Lars.

- Men heldigvis for oss, så er jo ikke vi med, dette er Tysland-guttenes verk, og for dem er dette blodig alvor. På vei til studio lo vi oss i hjel av tekstene, men da vi spilte inn plata trakk ingen på smilebåndet. Da hadde vi full fokus i tre dager, sier Frode.

De avslører at bandet har eksistert i ti år, men at det er først nå at press utenfra har ført til at det blir offentlige konserter og debututgivelse.

- Jeg og Even Granås gikk over Elgeseter bru på vei fra fest i Samfundet en gang på midten av nittitallet. Da ble en av tekstene skapt. «Æ har fessi foill ei trus / æ har fessi foill ei bøtt / og æ har fessi foill ei kjempestor høtt». Vi lå på fortauet og lo, og kom oss aldri over brua, forteller Frode.

- Som du skjønner er det ekstremt lite damer i Tyslandsvika. Det bor ei dame der, men hun har flytta, ler Lars.

Nassiblod på sæmskasko

I løpet av februar kommer det som kan vise seg å bli den merkeligste trønderske plateutgivelsen noensinne. De har ikke bestemt seg for om plata skal hete «På kant med låven» eller «Early Mornings».

- I Trøndelag har uttrykket «mornings» en spesiell betydning. Det kan bety den første røyken om mårran, eller noe helt annet, sier Frode.

I tillegg til plate, planlegges det både tv-serie og radioprogram, men dette er foreløpig kun på papiret. Mye kan tyde på at vinteren i Trøndelag uansett kan by på etterlengtet gjennombrudd og betalte regninger for The Hærmætti Tysland Band. Sjelden er det så god stemning på Klubben i Samfundet som under helgas konsert. Landslagskeeper Kjersti Beck, flere av Rosenborg-gutta og Åge Aleksandersen er alle sammen store fans.

- Vi traff Åge før konserten, og han sang «Øl over heile mæ» til oss da han skjønte hvem vi var, forteller Frode, samtidig som han lover at fansen skal få sitt.

- Vi har øljekk, jakkemerke, buttons, t-skjorte og underbukse med logo på klart til salg. Underbuksa har dessuten Kevin Keegan-flekk på innsida. Har du aldri hatt en tisseflekk i trusa som har sett ut som Kevin Keegan? I tillegg skal vi kanskje lage dusjforheng, sier han.

Det noe schizofrene intervjuet nærmer seg slutten, og Frode Sander Øien og Lars Lien forteller at plata som kommer vil inneholde ti vakre melodier om livet i utkant-Norge. Og øl. Morsomme tekster er nok sikret.

- Folk på Oppdal sang «Nassiblod på sæmskasko» lenge før teksten var ferdig, så Tarjei og Trond kan nok glede seg til å bli popstjerner. Forhåpentligvis spiller de inn nok penger også, sier Frode.

 
På forsiden nå