Kom hjem til The Cavern

Fredag spilte AqPop fra Trondheim, som det eneste fra Norge under festivalen International Pop Overthrow, på verdenskjente The Cavern Club i Liverpool.

Saken oppdateres.

- Det er fint å spille i Trondheim, men å spille utenfor byen er jo alltid morsommere, sier gitarist Karl Morten Dahl.

- Bergen er artigere enn Trondheim, og Oslo er artigere enn Bergen. Hvis vi ikke gleder oss til å spille i Liverpool av alle byer, hva skal vi glede oss til da, lurer han.

Keyboardist og vokalist Jade Hasselgård er litt mer bekymret.

- Jeg lurer på om stemmen min holder, så jeg er litt nervøs, sier hun. –¿Men i Liverpool er det jo ingen som kjenner meg likevel, så det går nok fint.

En annerledes festival

Dette sa AqPop til KulturAdressa ved avreise til musikkmetropolen Liverpool, som hvert år arrangerer en popfestival som lar deg føle på 60-tallsånden på alvor. International Pop Overthrow er ikke helt som andre festivaler. Den har ingen store navn, og bandenes opplevelser er langt viktigere enn festivalens profitt og omdømme. Her møtes band fra hele verden, det knyttes bånd på tvers av land, og alle kan de i ettertid dele opplevelsen av å ha spilt på en av verdens mest kjente rockeklubber.

International Pop Overthrow er en omreisende festival for fremadstormende band, arrangert hvert år i flere byer rundt om i verden. Inkludert i den listen er amerikanske Nashville og Seattle, to byer som på hver sin måte har hatt enorm betydning i musikkhistorien. Nashville har countrymusikken, Seattle har grungebølgen på nittitallet. Og så Liverpool da, byen i Nord-England som har verdens største popband The Beatles – og som vanligvis preges av omtrent like store deler John Lennon og Steven Gerrard.

Fra onsdag til og med i går kveld spilte 140 band fra hele verden på The Cavern Club og to andre klubber i Matthew Street midt i Liverpool sentrum. Matthew Street er sentral for mange Beatles-relaterte opplevelser for 60-tallsentusiaster generelt og beatlemaniacs spesielt. Hit kom for eksempel The Sonnets fra Chicago, Acoustic Love Experience fra Glasgow, The Girls fra Tel Aviv, spanske The Phantom Keys og lokale The Black Jackals. Og ikke minst lille AqPop fra Trondheim.

- En spesiell opplevelse

- Skal vi virkelig spille «Radio 60» altså?

Det er AqPops instrumentallåt, og den runget ut fra høyttalerne i Beatles-butikken i Matthew Street en av dagene før konserten, da popentusiasten bak kassa skjønte at han hadde besøk fra Trondheim. Det er det verdt å ringe hjem for.

Et par timer før AqPops andre konsert utenfor landets grenser noen gang – de rakk også et besøk på ikke mye mindre sagnomsuste Lennon’s i Matthew Street sent torsdag kveld – diskuteres det heftig hvilke låter som skal slippes løs på alle liverpudlians. Klarer bassist Thomas Ingdal å få gjennomslag denne gangen? Bassister pleier ikke å få det.

Men «Radio 60» ble likevel spilt, og AqPop gjennomførte sin konsert på The Cavern Club til 20 i stil.

- Dette var en meget spesiell opplevelse ja, hvor mange var egentlig innom? Spør Thomas. Han vet han har spilt på The Cavern Club – eller bare The Cavern for innfødte scousers og band som har spilt her – men han klarer ikke helt å skjønne det likevel. Om International Pop Overthrow er en annerledes festival, er The Cavern en annerledes rockeklubb. Få steder i verden kan konkurrere om historikken til The Cavern. Her ble Beatles oppdaget, dametoalettet er klassisk nok vegg-i-vegg med backstageområdet, og man kan formelig føle mystikken som ligger i de tunnellignende murveggene.

Selv om det hører med til historien at den originale The Cavern Club ble revet på 70-tallet, og ikke bygd opp igjen før i 1984, kan ingen fjerne 26. mai 2006, som alltid vil være en merkedag for AqPop. AqPops debutplate «Beautifully Smart» kom i 2004. Den fikk et par nye og lykkelige eiere i Liverpool i helga.

Vokalist og gitarist Thor Jørgen Holm er tydelig stolt over det bandet hans har vært med på.

- Jeg er stolt over at vi faktisk har spilt på The Cavern, og over at vi fikk en såpass brukbar mottagelse, sier han.

- Og tenk dere, sier trommis Eskil Laksfors, nå er band fra både Chicago og Spania våre nye venner. Det er fint det.

Minne for alltid

60-tallsbandet Missing Links er av få andre norske band som har spilt på The Cavern. Da de spilte på Skuret for noen uker siden, brukte de nettopp den spillejobben for alt den var verdt.

- Nå kan vi også si det. Samme hvor dårlige vi en gang blir, kan vi slå i bordet med at vi har spilt på Cavern, sier Thomas.

- Så du mener vi kan skryte av det helt til 2046 altså? ler Eskil.

 
På forsiden nå