Showdown i Stugudal

The International Tussler Society hadde det så sabla artig på turné i fjor at de bare måtte lage ei plate på alvor.

Saken oppdateres.

Fra å være nærmest en intern spøk, lurt ut på platemarkedet i 1994, har Motorpsycho-sideprosjektet The International Tussler Society vokst til å bli noe ganske enestående. Et svært relevant countryrockband som forventes å levere en av årets sterkeste norske plater. Ballen begynte å rulle i fjor høst, da bandet skulle spille noen konserter i anledning nyutgivelsen av den første plata.

- Så tok konsertene helt av - vi hadde det så sabla artig. Det bare balla på seg, og etterhvert fikk vi inspirasjon til å skrive nye låter. Det ble viktig å vise den naturlige energien som hadde utvikla seg i bandet, og som langt overgikk den første plata, mener Snah.

Selv om Tussler har gjort sporadiske konserter opp gjennom årene, var det først i fjor at de sju virkelig fant bandfølelsen og fundamenterte bandet.

Adresseavisen møter en forventningsfull og fornøyd kvintett bestående av Gebhardt, Snah, Morten Fagervik, Kjell Karlsen og Even Granås. Lars Lien, Bent Sæther og hundemaskot Laila er på ferie for å lade opp til den kommende Tussler-turneen.

Levd ti år lenger

Er det vanskelig å koble over i Tussler-modus?- Forbausende enkelt. Det er bare å spille, vi tenker aldri over hvordan. Motivasjonen er den samme som i andre konstellasjoner, og resultatet blir vel en slags high energy-countryrock. Vi er avslappa i forhold til reglene innen sjangeren. Bortsett fra Kjell er vi ikke køntri-musikere, og er heller ikke noe køntri-band. Vi tilsetter vår egen melodiføring, og til sammen blir det noe eget, forklarer Snah.

Alder og livserfaring er også en faktor, mener bandet.

- Vi var ganske grønne i '94. Vi har levd ti år lenger. Det ligger jo litt til sjangeren at man bør ha levd litt for å være troverdig, mener Gebhardt. Bandet er enige om at Tussler handler om å leke med klisjéer, men samtidig lage gode låter. De har respekt for sjangeren, men på grunn av at de ikke kan og vet bedre, blir det som det blir.

Flere av de nye låtene henter sitt materiale direkte fra turnéopplevelser.

- «Shitbox Ford» handler om den elendige leiebilen vi kjørte rundt med, forteller Fagervik.

- Jeg lå under bilen i silregn og måtte gå langt ned i elva for å hente vann til radiatoren. Alt dette mens de andre satt inne i bilen og så Allman Brothers-DVD på min pc, fnyser han.

Det nye albumet inneholder kun egenkomponerte sanger. Denne dagen brukte bandet hele fire dager i studio. Mer gjennomført enn sist, med andre ord.

- Omgivelsene var perfekte. Ei gammel skolestue med glisne vegger. Minus 29 grader utafor. Det var musikk hele tida, fra vi sto opp til vi la oss, sier Granås om innspillingen som skjedde i Lars Liens nye studio i Stugudal i vinter.

- Lars er en fantastisk vokalist, og det er for gæli å la ham ruste bort nede i Brygga studio, skryter bandkompisene om sin fraværende hovedsanger. Med på innspillingen var også et team som festet prosessen til film. Resultatet finnes på DVD-en som følger albumet. Ellers lover bandet at de som tukler ekstra godt med DVD-en kommer til å finne et innslag som vil vekke oppsikt. Vi skal ikke røpe for mye, men det er snakk om noe som har stått sentralt i Tussler-myten helt siden debutplata kom.

Dramatikk for Laila

Blant sangene på plata er nydelige «Laila Lou», en kjærlighetserklæring til Lars Liens hund Laila.- Lars synger, men Bent har skrevet teksten. Da begynner det å bli ganske komplisert og interesssant, humrer Tussler-gjengen. Laila bidrar med vokal på sangen, men dramatikken nådde nye høyder for Tusslers maskot og åttende medlem. De holdt på å pakke bilen for å dra hjem igjen, da Laila ble påkjørt og fikk et komplisert brudd.

- Veterinærregninga gjorde at Lars ikke akkurat tjente penger på å ha oss der. Vi får opprette en fondskonto for Laila, smiler Gebhardt.

Nå skal bandet spille rundt ti konserter i Norge (blant annet i Samfundet 11. september) og ti i Europa. Tussler har aldri spilt utafor Norge før, men det betyr ikke at de vil gjøre det enkelt for publikum. De kjører på med sine sedvanlige tre og en halv times konserter der også.

- Vi har jo så mye vi vil vise fram. Ønsket er å skape en happening, en helaften.

En helaften med disse gutta kommer snart til et sted nær deg. The International Tussler Society, med Even Granås (t.v.), Snah, Kjell Karlsen, Gebhardt og Morten Fagervik (Lars Lien og Bent sæther var ikke tilstede) leker med couintry-klisjéer, men lager samtidig gode låter. Foto: MIKAELA BERG 

En helaften med disse gutta kommer snart til et sted nær deg. The International Tussler Society, med Even Granås (t.v.), Snah, Kjell Karlsen, Gebhardt og Morten Fagervik (Lars Lien og Bent sæther var ikke tilstede) leker med couintry-klisjéer, men lager samtidig gode låter. Foto: MIKAELA BERG 

På forsiden nå