Innrømmer radiotabbe:

NRK spilte skandalelåt

Bandet Samvirkelaget navngir i en av sine låter en av politimennene som er under etterforskning etter dødsfallet på Eugene Obiora i fjor høst. I går kveld spilte P3 låta.

Saken oppdateres.

Hele fredag gikk med i rettssalen for Samvirkelaget.

Politiets fellesforbund vil ha både låten og bandets nye plate stoppet, og gikk rettens vei for å hindre at bandet fremfører låten live.

Navnga ikke

Før Samvirkelaget gikk på scenen i går kveld, var kjennelsen foreløpig ikke klar. Likevel valgte bandet å ikke navngi politimannen under konserten i Samfundet - der de spilte en kompromisslåt som handler om politivold generelt, men hvor politimannens navn var utelatt.

LES OGSÅ: SAMVIRKELAGET SPILTE, MEN...

Omtrent på samme tidspunkt ble derimot låta spilt på NRK P3 under programmet National Rap Show med Tommy Tee og DJ Herkules som programledere.

I versjonen som NRK spilte, blir politimannen navngitt både med for- og etternavn.

- Beklager

Dette til tross for at kanalsjef i P3, Marius Lillelien, tidligere har uttalt at det ikke var aktuelt for kanalen å sende spille låta.

- Nei, det ville være brudd på Vær varsom-plakaten og det er ikke aktuelt for oss å spille den, sa Lillelien til VG 17. april.

Marius Lillelien sier til adressa.no lørdag formiddag at NRK legger seg flate og beklager at låten ble spilt.

- Dette er rett og slett en tabbe av oss. Programlederne hadde fått tillatelse til å spille låten i et ubesluttsomt øyeblikk fra vår side, sier Lillelien.

- Vi har aldri hatt noen intensjon om å spille låten og dersom jeg hadde visst dette i går, ville jeg aldri godkjent det.

- Vil dette få noen konsekvenser for programmet?

- Programlederne hadde fått tillatelse så dette er noe vi må ta på vår kappe.

Klokken 14 lå låten fortsatt fritt tilgjengelig på NRKs nettradio, men Lillelien sier at dette vil bli fjernet så fort det lar seg gjøre.

- Hadde dette vært en hverdag ville det vært fjernet allerede.

55 000 lyttere

Ifølge musikksjef i P3, Håkon Moslet, oppsto misforståelsen da programleder Tommy Tee på sms spurte om de kunne spille Samvirkelaget under fredagens program.

Moslet oppfattet dette som en klargjøring for spilling i forhold til at Tommy Tee tidligere har vært involvert på produsent-siden i under innspilling av Gatas Parlament, den ene halvdelen av Samvirkelaget.

Slike klargjøringer er ifølge Moslet ikke vanlig i NRK P3, men gjelder spesielt for Tommy Tee som i flere år har vært en viktig brikke i norsk hip-hop - også på produsentsiden.

Først i dag ble musikksjefen gjort oppmerksom på at forespørselen gjaldt den aktuelle låten der politimannen blir navngitt.

National Rap Show har omtrent 55 000 lyttere på fredagene. Håkon Moslet anslår i en epost til adressa.no at det antageligvis var et noe lavere lyttertall siden hendelsen skjedde ganske sent.

Reagerer sterkt

Jens Ove Hagen er advokat for Politiets fellesforbund. Han reagerer sterkt på at NRK spilte låten.

- Det er nesten imponerende at det går an å gjøre en slik tabbe og utvilsomt et brudd på Vær Varsom-plakaten, sier Hagen til adressa.no.

Han forventer en beklagelse og en forsikring om at dette ikke vil skje igjen.

- Jeg forventer også at dette vil bli fjernet fra nettradioen øyeblikkelig.

Like før klokken 14.30 hadde NRK tatt bort hele fredagens sending av National Rap Show fra sin nettradio.

 
    
      (Foto: RUNE PETTER NESS)

  Foto: RUNE PETTER NESS

 
    
      (Foto: KRISTIN SVORTE)

  Foto: KRISTIN SVORTE

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå