Trippel fra Furuholmen

Magne gjør en trippel med både bok, plate og ny utstilling.

Saken oppdateres.

Der de to andre a-ha medlemmene har jobbet med musikalske soloprosjekter har Magne Furuholmen stort sett holdt seg til kunsten. Nå tar han igjen med debut- album, bok og ny utstilling på én gang. - Det er jo litt rart. For to og et halvt år siden hadde jeg aldri tenkt å gi ut plate selv. Men da jeg begynte å skrive tekster dukket det fram et tydelig behov for å synge dem selv også, sier Magne Furuholmen.

Det er det ikke lett å vite hva man skal titulere ham som i disse dager - kunstner, artist eller forfatter. I dag har han release på debutalbumet «Past Perfect Future Tense», i morgen åpnes separatutstillingen «Payne's Gray» på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden. Der kan du også kjøpe boka hans; en gigantisk tykksak fylt med tekster, bilder fra plateinnspillingen og en rekke egenproduserte bilder.

For Furuholmen selv er dette derimot tre sider av samme sak.

- Alt kan samles under samme paraply. Når plata først ble et soloprosjekt var det naturlig for meg å viske ut skillet mellom kunst og musikk. Her har jeg brukt tekstlinjene i billedsammenheng, peker Furuholmen og viser oss rundt i rommet der bilder i grått, sort og hvitt, med bruddlinjer sangtekstene, henger tett i tett.

- Jeg synes de får fram en leken og løssluppen side i seg. Det som virker høytidelig i en sangtekst blir ikke så fordømt følsomt i en annen kontekst. Men det betyr ikke at boka, bildene eller musikken ikke kan stå selvstendig og uavhengig av hverandre, forklarer han.

- Du er med andre ord en renessansemann?

- Jeg har i alle fall fått en renessanse på ungdomsenergien. Å jobbe med flere ting på én gang ga meg en voldsom energi.

Arbeidet gikk unna på ett år, forteller han.

- Jeg har forsømt alt som heter venner og familie, ler den allsidige 41-åringen.

Mindre sårbar

I tillegg til å debutere som soloartist har han debutert som videoregissør for tittelsporet til den kommende plata. Han har også startet sitt eget plateselskap, Passionfruit, der hans «Past Perfect Future Tense» er første utgivelse i rekka.- Det er jo et ganske ubeskjedent prosjekt dette, og det bunner nok i en frustrasjon i meg selv. Jeg har ofte blitt desillusjonert etter å ha sett hva jeg har gjort fordi det har ligget en feighet i bunn. Men nå har jeg tort å ta skritt som er viktige for meg. Da er det ikke så farlig om man går på trynet. Jeg er mindre sårbar for kritikkene nå. Det er ikke tvil om at det er et svært personlig prosjekt som nå foreligger fra Magne Furuholmen.

- Jeg våger å si og gjøre ting nå som jeg tidligere har vært forsiktig med å dele. Den voldsomme suksessen som vi hadde har nok fått meg i en slags forsvarsposisjon, sier han, og sikter til tiden med a-ha.

- Når jeg ser tilbake på de siste 20 årene ser jeg at jeg har vært veldig forsiktig med å gi av meg selv. Og da forvitrer den nerven som må få slippe ufiltrert gjennom for at man skal ha noe å melde, for at kunsten skal ha betydning. Nå har jeg derimot en følelse av at jeg har gått lenger ut på kanten av stupet enn noen gang før.

Soloalbumet kommer slippes på markedet 20. september, og i begynnelsen av november skal utstillingen videre til Galleri Ismene og Trondheim.Multikunstner: Det er ikke lett å vite hva man skal titulere Magne Furuholmen som i disse dager - kunstner, artist eller forfatter. Foto: KRISTIN SVORTE 

Multikunstner: Det er ikke lett å vite hva man skal titulere Magne Furuholmen som i disse dager - kunstner, artist eller forfatter. Foto: KRISTIN SVORTE 

På forsiden nå