De tror på sommeren

MUSIKK: Sjarmen med Folk & Røvere begynner å bli tynnslitt, men det er nok høydepunkter her til å berge æren. Og til tross for fint skiføre er det ikke så vanskelig å få oss til å lengte etter sommer. . . .

Saken oppdateres.

Tiden går, gitt. Platekarrieren til Ulf Nygaard og Folk & Røvere blir oppsummert etter åtte år. Åtte år, det er like lenge som The Beatles det, bare for å sette ting litt i perspektiv.

Folk & Røvere var og er et sympatisk prosjekt som har gitt en god del hyggelig musikk. Men når helheten blir presentert slik som dette, ser en også at konseptet er begrenset. Åtte år og fem cd-er er på en måte nok, liksom - og hadde vel vært det også om ikke «Utadæsjælåpplevelse» hadde blitt en overraskende hit i fjor. En kan si mye om akkurat den låten, men den har en energi og tilstedeværelse som gruppen ellers ikke har hatt altfor mye av de siste årene.

Oppblomstringen av Grünerløkka som landets hippeste bydel og Folk & Røvere henger nøye sammen. Tekstmessig minner Nygaard om de norske rockheltene Kristiansen, Lillo-Stenberg og Joachim Nielsen når han (snakke-)synger selv - mens de sære Ivar Aasen-assosiasjonene melder seg i låtene med Beate Slettevoll Lechs vokal.

Utvalget er det ikke mye å si på, og det er mye bra her. Men det blir også fort nok. Når en først har de typiske Lech-låtene «Fru Hagen, «Bris» og «Hengekøye», så har en egentlig nesten mer en hva en trenger i den stilen. Nygaard-vokalen finner en aller best i de låtene som til sammen har gitt tittelen på samleplaten, sommerhiten «Yes!» og versjonen av «Splitter pine».

Nettopp sommer er grunnstemningen i Folk & Røvere, så det er kanskje litt sært å gi ut en samleplate akkurat nå. Om det ikke nettopp er for å få oss til å drømme oss bort til sløye (et ord som bare MÅ med i en F&R-anmeldelse) sommerkvelder.

En annen årsak til vinterutgivelse ligger i åpningslåten, den helt nye «Englestøv» som er en av samlingens fineste, et bevis på at F&R kan lage vintermusikk og er sammen med «Århundrets party» blant få atypiske låter som redder fireren på vurderingskalaen.

Høydepunkter: «Fru Hagen», «Yes!»

Platekarrieren til Ulf Nygaard og Folk & Røvere blir oppsummert. Åtte år og fem cd-er er på en måte nok, - og hadde vel vært det også om ikke «Utadæsjælåpplevelse» hadde blitt en overraskende hit i fjor. 

Platekarrieren til Ulf Nygaard og Folk & Røvere blir oppsummert. Åtte år og fem cd-er er på en måte nok, - og hadde vel vært det også om ikke «Utadæsjælåpplevelse» hadde blitt en overraskende hit i fjor. 

På forsiden nå