- Du kan få prøve selene, Liv

Ella Fiskum skal sveve under taket. Det er Liv er litt misunnelig for.

  Foto: Ivar Mølsknes

Saken oppdateres.

Liv Ullmann er en av Det Kongelige Norske Vitenskabers Selskaps (DKNVS) æresmedlemmer - og hun skal denne helga kaste både glans og livsvisdom over selskapets 250-årsjubileum. På en pressekonferanse fredag morgen lot filmdivaen seg målbinde av danseren Ella Fiskums høytflyvende planer for forestillingen i Olavshallen lørdag.

- Det er jo du som kommer til å stå for det uutgrunnelige. Når du gjør balletthoppene og blir hengende de to sekundene mer enn øynene våre forventer! Da skaper du magi.

Det gnistrer av øynene til Ullmann.

- Det er jo bare seler da. Kanskje du vil prøve dem, parrerer Ella før hun forteller med innlevelse hvordan hun vil gestalte framdrift avansement og utvikling gjennom en todelt danseforestilling knyttet opp mot Terje Bjørklunds nyskrevne klassiske verk som starter og avslutter forestillingen.

Kunst og vitenskap

På spørsmål om hvorfor kunsten spiller så stor rolle i feiring av DKNVS-jubileet, svarte Fiskum at vitenskap og teknologisk utvikling veves stadig tettere sammen med kunstneriske uttrykk og konsepttenkning i blant annt datakunst og new media.

Også historien er full av berøringspunkter mellom kunst og vitenskap. Leonardo DaVinci og Jules Verne ble nevnt som historiens kanskje to klareste eksempler på sprengkraften i møte mellom kunst og vitenskap.

Stjernespekket og spektakulært

I et stjernespekket show skal grensene for festforestillinger flyttes. Regissør Erik Schøyen lovte en helhetlig forestilling som skal knytte selskapets 250-årige historie sammen med det framtidsrettede i forskningens vesen. Et ubeskjedent lys-, lyd- og skjermbudsjett skal gi unike audiovisuelle inntrykk. Øyvind Brantsegg skal med sin partikkelsyntese vise det siste av elektronisk samplingkunst, mens Mari Boine opptrer som en påminnelse om at selskapet var tidlig ute med støtte til bevaring av samisk kultur.

Det mest tradisjonelle er kanskje samtale med de tre store; Liv Ullmann, Håkon Bleken og Arve Tellefsen. Det er vitenskapsjournalisten Gry Moldvær som skal sørge for at intervjuene blir minnerike og at publikum «kan gå ut av salen med nye tanker som blir til en del av morgendagen» slik Ullmann sa det på ullmannsk under pressekonferansen.

Hode i kunsten - hjerte i forskningen

- Vi kunstnere trenger å mines på å bruke hodet mer, mens forskerne må skjønne at forskningen har en etisk side og ta med seg hjertet inn i jobben. Med å bringe et kunstnerblikk inn i vitenskapen kan man nå lenger i riktig retning. Man bør forske på liv framfor på død, sa Liv og siktet til en stadig økende terrorfare og vridning av forskning mot våpenindustrien.

Gry Moldvær har lest seg opp på DKNVS-historien og skal sy sammen showet og intervjue kunstnerne. Hun har med seg skuespiller Hans Petter Nilsen som «comic relief».

Forestillingen går av stabelen lørdag kl. 19.30. Det er fortsatt billetter igjen, opplyser arrangøren.

 
    
      (Foto: Ivar Mølsknes)

  Foto: Ivar Mølsknes

 
    
      (Foto: Kristin Svorte)

  Foto: Kristin Svorte

På forsiden nå