Krig og forelskelse

Personlig og humoristisk om oppvekst, flukt og livet som flyktning i Trondheim.

Saken oppdateres.

Sammen med Azra Halilovic kryper vi inn i fortiden. Over henne svever et titalls oppslåtte bøker. Med seg på scenen har hun sju dagbøker, fra 1991 til 1997. Scenebildet er enkelt – en stor hvit flate brukes for å projisere alt fra dagboksider til kart og bilder. Med ettertanke, humor og nøkternhet bringer hun oss fra krigen i Bosnia og Herzegovina til Sandmoen og Trondheim.

Tittelen betyr “1000 hvorfor 1000 derfor”. Det er tusen grunner til krig, og tusen konsekvenser av krigen. Bosnia-krigen fra 1992-95 sendte mer enn 1,8 millioner mennesker på flukt. Omtrent hundre tusen mennesker døde.

Halilovics vei inn til de alvorlige begivenhetene er gjennom egne dagbokopptegnelser, fra hun var 12 til 18 år. Innimellom kommenterer hun fra nåtid, eller hopper i tid.

12-åringen er opptatt av sånt som alle jenter er opptatt av: Gutter, skolen, å spare til langt hår. Avstandsforelskelse, krangling med søsteren. Og innimellom sniker det seg inn kommentarer om krigen som stadig kommer nærmere. Strømmen går, skolestart utsettes. Hun møter sin første granat. Hun hater serbere. Hun kjeder livet av seg, på flukt i Zagreb. Hun synes alle i den nye klassen i Norge er stygge. Hun forelsker seg. Hun kommer inn på Ringve videregående.

Dette er en nær og morsom monolog om krigen i Bosnia og flukten til Norge.

Halilovic har en direkte og ærlig stil – hun snakker til oss, leser de gamle notatene med selvironi og innlevelse, stopper opp, tenker seg om.

Med seg på galleriet har hun Andreas Elvenes og Svein Segtnan fra BC (tidligere Bitch Cassidy). Gjennom coverlåter som A-has “Crying in the rain” og Ace of Base’ “All that she wants” maler de frem et mørkt, dronende og synthpreget nittitall – gjenkjennelig og samtidig stemningsskapende.

Alvorlig tema til tross – vi ler ofte. Halilovic forteller så vi kan kjenne oss igjen, selv der vi ikke har vært før. Gjennom sin selvbiografiske fortelling ser vi både henne og oss selv på nytt.

 
På forsiden nå