Tapp,tapp,tapp¿..PANG!!! Splash¿blodsprut på kamerealinsa (tv-skjermen)..HEADSHOT!!! Yeahhh!!! 12-åringen din spiller dataspill og har nettopp skutt og drept en motstander. Han er garantert svært fornøyd.

Call of Duty er en skytespillserie som er hyllet av kritikere over hele verden og solgt i millioner av eksemplarer. Det er hittil gitt ut sju spill i serien. De tre siste spillene i serien har 18-års grense.

Call of Duty 4: Moderen Warfare ble lansert høsten 2007 og er det første spillet i serien hvor handlingen ikke er satt til andre verdenskrig. Det er kjent som et revolusjonerende spill innen flerspillersjangeren, ettersom spillet lar spilleren utvikle sine egne «klasser» med såkalte «perks» som lar deg velge små fordeler eller ekstrautstyr, i tillegg til forskjellig type våpen. Det nyeste spillet i serien ble lansert 9. november og heter Call of Duty: Black Ops.

Medietilsynets rapport «Barn og digitale medier 2010» viser at 41 prosent av barn mellom ni og 16 år har spilt dataspill med 18-års grense. Begrenser du resultatene til aldersgruppen ni til 12 svarer hele 30 prosent at de har spilt dataspill med 18-års grense.

Vi stilte følgende spørsmål til sjuendeklassene ved fire tilfeldig utvalgte Trondheimsskoler:

Hvor mange har prøvd å spille skytespill med 18-årsgrense?

Nyborg: 16 av 43 elever

Lade: 17 av 48 elever

Stavset: 30 av 49 elever

Ranheim: 30 av 57 elever

Og vår lokale undersøkelse viste også at flere av dem som har prøvd 18-års grensespill, men som ikke har det selv, ønsker seg dette til jul.

PEGI (Pan European Game Information) er den sensuren som også norske spillutgivelser blir underlagt. Aldersmerkingen er henholdsvis 3, 7, 12, 16 og 18 år. I tillegg så merkes alle spill med tilleggsinformasjon som opplyser om hvorfor spillet bærer den aldersmerkingen den har. Et spill merket med 16 eller 18 år betyr ikke nødvendigvis at innholdet er voldelig. Det kan være at aldersmerkingen er satt på grunn av f.eks. skremmend innhold ( horror-spill), upassende språkbruk ( utstrakt bruk av banning og / eller seksuelle hentydninger) eller noe så enkelt som at spillet er tilrettelagt for online-spilling og at ved å sette en høyere aldersgrense så vil produsenten sikre seg mot eventuelle søksmål fra foresatte til mindreårige.

Et tips kan være å lese denne tilleggsinformasjonen på esken om du som foresatt er usikker på om innholdet er passende for poden eller lillemor.