Foreldre: Ta ansvar – spill med!

Oppfordringen kommer fra Medietilsynet og Morten Larsen gjør akkurat det. Han spiller «Call of Duty» sammen med sønnen Håkon.

De har hver sin profil, far og sønn, og operer som «Uglakongen» og «Uglaprinsen» på spillet «Moderen Warfare 2» og «Black Ops». Spillene har 18-års grense, men Larsen besluttet i høst å la sønnen på 12 få lov til å spille, og som regel spiller de sammen.

- Vi har alltid spilt sammen, og gått gradene fra «Byggmester Bob» og «Super Mario» til «Call of Duty: Black Ops» som det siste, sier Larsen.

- Som regel spiller vi online, dvs at vi spiller sammen med venner i Trondheim, men vi har også muligheten til å spille med folk over hele verden.

Involverte seg

Og som mange andre foreldre var han betenkt over å la 12-åringen få spille et voldelig skytespill med 18-års grense, og kjøpte spillet for å sjekke hva det var med «Call of Duty» som alle snakket om.

- Jeg var skeptisk, men tenkte at det er bedre at han spiller hjemme sammen med meg der jeg kan kontrollere hvor mye han spiller. Dessuten kjenner jeg ungen min og vet at Håkon klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet, dette er og blir en eventyrverden for ham.

Håkon nikker. Han har aldri blitt skremt av å spille og synes ikke det ekkelt at blod spruter mot kameralinsa eller at han skyter og dreper. Det er på liksom.

- Det som er spesielt artig med onlinespilling er at du kan spille og snakke med venner, sier Håkon.

– Det er flere og flere som spiller, selv om det fortsatt er en del som ikke får lov.

- Jeg reagerer på at enkelte foreldre sier nei til skytespill uten at de aner hva det går ut på. Onlinespilling er ikke spesielt grovt, og hver omgang varer ca 10 minutter. Du kan avrunde når som helst uten at du ødelegger spillet verken for deg selv eller andre som deltar. Dette minsker faren for avhengighet i betydelig grad, sier Larsen.

Heftig action

Hva er det som er så fascinerende med skytespill?

- Ingen kamp er lik, folk spiller forskjellig og du kan sette opp din egen spiller. Du velger utstyr og våpen, og du kan spille sammen med andre, eventuelt snakke med andre ved å bruke mikrofon. Dessuten utvikler du egne ferdigheter, og blir bedre og bedre til å spille.

Hvor mye spiller dere?

- Det blir gjerne et par ganger i uka. Og i helgene spiller vi ofte i stedet for å se en film for eksempel. Du har alltid kontroll på hvor mye som er spilt med symboler som viser når du spilte sist og hvor mye du totalt har spilt. Det er ikke spesielt kult å spille for mye, da vil folk rundt deg tro at du ikke har noe annet å holde på med enn spill, sier Larsen.

- Alltid sammen?

- Ja, stor sett, og Håkon har blitt mye flinkere enn meg, så han slår meg nesten alltid. Før lot jeg som jeg tapte. Det er det slutt på, sier Larsen.