Blodig alvor

SPILL: Flytt deg, Dark Souls, her kommer den nye kongen av beinharde action-spill. «Nioh» er bærre lekkert!

Saken oppdateres.

Nioh

Playstation 4

«Soulsborne» har blitt et begrep om henspiller på reaksjonsbaserte og tålmodighetstærende action-rollespill fra den japanske spillprodusenten From Software. Så langt har det blitt laget fem spill i denne sjangeren: «Demon's Souls», «Dark Souls 1-3» og «Bloodborne».

Spillene har gått fra å være et kult-fenomen med en liten gruppe diehard-fans til å bli et populærkulturelt fenomen med global suksess. Flere har forsøkt å etterape stilen til «Soulsborne» -spillene, men få har klart det i noen særlig grad. Nå kommer den første seriøse utfordreren til «Soulsborne» -tronen i form av «Nioh» - et spill fra Team Ninja, gruppen bak «Ninja Gaiden» -serien.

Og la det være soleklart fra første stund, dette er ingen tam «Soulsborne» -klone. Det som Team Ninja her har gjort er å ta de beste delene fra «Ninja Gaiden» -titlene og putte disse inne i det rammeverket som From Software nå gjennom syv år har perfeksjonert. Resultatet er et spill som ikke bare kan stå side om side sammen med «Soulsborne» -serien, men også på mange punkter overgå den.

På mange måter er «Soulsborne» -spillene latterlig enkle i all sin nådeløshet. Det hele handler om angrep, motangrep og forsvar. Å vite når du skal angripe og når du skal trekke deg tilbake for å samle krefter er det puslespillet som står i sentrum for alt som «Soulsborne» står for. Det samme gjelder også for «Nioh». Men her kommer arven fra «NInja Gaiden» inn. «Nioh» er et langt mer komplekst og fleksibelt spill i denne sammenhengen. Du har langt flere valgmuligheter i hvordan du vil spille, men samtidig så har du også mer å lære og mer å beherske.  Denne saks-papir-stein -tilnærmingen til kamphandlingen avgjør om du faller pladask for spillets særegne sjarm eller om du kaster inn håndledet og går tilbake til lettere saker.

For «Nioh» er et vanskelig spill. La det ikke herske noen tvil om det. Vanskeligere enn «Soulsborne» -serien? Det kommer an på din egen innstilling og evne til både å lære og omstille deg.

Settingen er føydalsamfunnet i Japan på 1600-tallet. Du spiller som William. En blond brite som ankommer Japan på tampen av Sengoku-perioden da Japan var involvert i en blodig borgerkrig. Her treffer du Edward Kelley ( en historisk skikkelse) som gjennom leflingen med onde krefter gjør alt i sin makt for å holde konflikten gående.

I «Nioh» kjemper du mot både mennesker  og Yokai ( mytologiske demoner) i en historie som ikke på langt nær er like godt fortalt som historiene i «Soulsborne» -spillene. Men historien og plottet er heller ikke det som står sentralt i «Nioh». Det er det selve spillmekanismene som gjør. Og for noen spillmekanismer! Og du fra før av er en fan av «Bloodborne» eller spillene i «Dark Souls» -serien så er «Nioh» en julegave du i år får 11 måneder på forskudd.

 
På forsiden nå