Nå kan du gjenoppleve 90-tallet

Alt var så mye bedre før i tiden...eller var det?

Saken oppdateres.

Sega Mega Drive Flashback

Spillkonsoll

Ca. pris Kr. 999.-

Sega Mega Drive var en spillkonsoll som ble lansert i Japan i 1988, men som ikke kom til Europa før i 1990. Sammen med Super Nintendo ( SNES) utgjorde disse to det som vi i dag gjerne kaller for den fjerde konsollgenerasjonen. I Europa og i USA var det lenge en hard kamp mellom Sega og Nintendo, men i Japan gikk det trått for Sega. Nintendo hadde Super Mario som sin maskott og Sega hadde Sonic The Hedgehog. Men mangelen på suksess i hjemlandet gjorde sitt til at Sega i 1999 ga seg som konsollprodusent. Styreformann Isao Okawa, informerte både ansatte og presse på et møte at selskapet heretter skulle konsentrere seg om software og at videre utvikling av en sjette generasjons konsoll ikke ville bli gjenomført. Sega Dreamcast ble selskapets siste konsoll.

Ti år etter milleniumsskiftet oppsto en nostalgibølge der både spill og konsoller fra tredje, fjerde og femte generasjon fikk en fornyet interesse både fra gamere og spillpresse. Og fordi Sega ( i motsetning til Nintendo) sa seg villige til å lisensiere ut sine produkter kunne publikum få oppleve klassiske Sega-titler på alt fra Xbox 360 til smartmobiler. Dette førte til en ny giv fra Sega. Spillfiguren fikk en ny renessanse og idèen til å relansere sin mest ikoniske konsoll ble født. Så nesten 30 år siden konsollen først ble lansert i Japan så er Sega Mega Drive her igjen. Ikke som en digital gjenfødelse med oppgradert grafikk og funksjonalitet, men slik både konsollen og spillene framsto på 90-tallet.

Retro: Sega Mega Drive Flashback er AKKURAT som du husker den fra 90-tallet. Foto: Sega 

 

Sega Mega Drive Flashback ( eller Sega Genesis som den ble kalt i USA) er en usedvanlig enkel affære sammenlignet med moderne konsoller. Den kommer med en strømadapter, en HDMI-kabel og to kontrollere. Og den virker rett ut fra esken.

Vent litt. Rett fra esken, sa du? Hva med oppdateringer?

Nei. Som sagt, dette er en vaskeekte retro-opplevelse. Sega Mega Drive Flashback funker slik den er. Og du trenger ikke engang å rote i kjelleren etter de gamle Sega-kassettene. Konsollen kommer med hele 85 spill innebygget i konsollen.

Og alle de gamle kjenningene er her. Vi nevner i fleng: Mortal Kombat, Virtua Fighter, Phantasy Star, Altered Beast, Bomber, Adventure in the Park, Alex Kidd in the Enchanted Castle og alle, ja ALLE Sonic-spill fra Segas gullalder.

For en pris som er under en tredjedel av Nintendo Switch  kan en ikke klage på å ikke få valuta for pengene. Men hvem er det egentlig denne konsollen er ment for?

Sonic: Selve spillbarheten på Sonic-spillene har holdt seg forbausende godt. Selv nesten 30 år senere er det en fryd å se Sonic suse som en kule over de fargerike banene. Foto: Sega 

 

Vi bestemte oss for å gjøre et lite eksperiment. En ung gamer (15 år) og en veteran-gamer (45 år) ble satt sammen for å teste ut konsollen og spillene. Ikke uventet var førstnevnte ikke særlig imponert over grafikken, men innholdsmessig så holdt de beste Sega-titlene fra hine, hårde dager på oppmerksomheten et godt stykke lenger enn hva først antatt. Veteran-gameren derimot ble blank i blikket da den velkjente velkomstskjermen med Sega-jingelen kom på skjermen og ble erstattet av den muntre tivoli-musikken fra Sonic.

Alle spillene fra Sonic-serien og Mortal Kombat har tålt tidens tann tålelig bra. Kanskje ikke så overraskene for her er det nettopp gameplay' et som er sentralt. Andre, og mindre kjente titler, begeistret ikke i like stor grad. 30 år er en liten evighet innen digital underholdning og de fleste av de øvrige titlene som følger med konsollen har forlengst blitt forbipassert eller selv fått både en eller flere oppgraderinger. Som en nostalgi-trip er Sega Mega Drive Flashback strålende, men for spillopplevelsenes del så har det rent for mye vann i havet siden den gang.

Jeg skal ikke lyve å si at jeg ikke har hatt glede av denne turen på gjengrodde stier. Sega Mega Drive Flashback og de 85 titlene som følger med er en skattekiste av spill-glede for retro-entusiaster og de av oss som faktisk er gamle nok til å ha vært med på turen da konsollen først dukket opp i 1990. Men det er ikke til å stikke under en stol at dette kanskje ikke er det smarteste valget når du skal kjøpe julegave til de under 20 år.

Det er mye som taler til Sega Mega Drive Flashback sin fordel. Prisen er det ingenting å si på. Utvalget av spill som følger med er mer enn generøst og både oppsett og tilgjengelighet er så enkelt som det kan bli. Problemet er selve innholdet. Alt var nemlig ikke bedre før i tiden. Noe som de fleste av disse spillene så tydelig vitner om. Men om du var en stor tilhenger av Sonic og Mortal Kombat på 90-tallet så får du altså alt du trenger her. Og de spillene har på ingen måte mistet noe av sin magi.

På forsiden nå