Årets fotballfest?

SPILL: «FIFA» er fortsatt en knakende godt serie, men er det ikke på tide med perfeksjon?

Saken oppdateres.

FIFA 15

Alle plattformer

Aldersgrense: 3 år.


Når klokken er slagen høst kan du sette penger på at årets «FIFA» er i butikkene og i konsollene til millioner. «FIFA»-serien har med årene blitt selve definisjonen på fotballspill, og med årlige utgivelser passer utvikler EA på å holde ballen varm. Men hvordan?

Så: Hva er nytt? Tja, utenom all mulig oppdatert statistikk – spillere, lag, divisjoner, drakter, – er jeg er ikke helt sikker. Med årene har nyvinningene blitt stadig mindre, og hver utgivelse er for mange lik den forrige. Når det er sagt merker jeg at spillerne føles bedre å kontrollere enn før, man føler hurtigheten deres gjennom kontrolleren idet de sprinter opp siden. Nyheter fra den faktiske fotballverdenen er også pent integrert, og bidrar til å bygge bro mellom fiksjon og virkelighet.

Det er ennå usikkert om det er jeg som har blitt smartere eller den kunstige intelligensen som har fått seg en knekk. Ok da, så er det den kunstige intelligensen. Pasninger går rett forbi nærmeste lagkamerat til en spiller tvers over banen – eller i beina på motstanderen på vei dit. Keeperen min, forøvrig en kløne av dimensjoner, maser om å få spille fra start og blir sur etter kampen, til tross for at jeg ikke har byttet ham ut en eneste gang hittil i sesongen. Rare feil som dette burde kunne lukes ut i et spill som er tilnærmet likt hvert år.

Irritasjonen er stor når jeg må trykke vekk tre lasteskjermer for å ta utspark, eller bli avbrutt i et angrep av de samme sekvensene, for eksempel ved innkast. Lufta blir tatt ut av ballongen, spillet stopper opp, og flyten blir ødelagt. Fjorårets utgave hadde mindre lasting, og spesielt på nestegenerasjonskonsollene bør dette være mulig å kvitte seg med. Utvikleren sikter mot å fremstille kampene du spiller som en tv-sending, men famler på veien.

Kritikk som ligner pirk er fortsatt kritikk, og spesielt i serier med årlige utgivelser. Når det er sagt er åpenbart «FIFA 15» en forrykende fotballfeiring med enorm glede og forbannelse om hverandre. Men det visste du vel allerede.

På forsiden nå